Încă de la începutul anului, a fost promulgată o lege prin care obligă românii care locuiesc la bloc să își monteze repartitoare de căldură. Obligația le revine ca, până la data de 31 decembrie 2023, să aibă aceste dispozitive instalate, în condițiile în care cetățenii sunt racordați la sistemele centralizate. În caz contrar, amenzile ar putea ajunge până la 1.000 de lei. Detaliile se află mai jos, în articol.
La începutul acestui an, în prima săptămână a lunii ianuarie, Președintele țării, Klaus Iohannis, a promulgat legea referitoare la repartitoarele de căldură. Prin legea respectivă, românii care sunt racordați la sistemele centralizate sunt obligați să instaleze astfel de repartitoare.
Astfel, românii care locuiesc la bloc trebuie să ia în calcul această măsură impusă prin lege. În caz contrar, ar putea să fie amendați cu până la 1.000 de lei. Montarea respectivelor sisteme de măsurare este obligatorie până la data de 31 decembrie 2023. Un astfel de repartitor costă între 50 și 70 de lei. Pentru taxa lunară de citire se plătește între 2 și 7 lei.
În actul normativ este precizat următorul aspect: „În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”.
De asemenea, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) explică faptul că astfel de sisteme trebuie să fie montate de persoane juridice autorizate. Românii care stau la bloc trebuie să se conformeze.
„În conformitate cu prevederile art. 32 alin. (1) – (3) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, republicată:
(1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentați printr-un branșament termic comun, este obligatorie montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri. Repartizarea costurilor individuale se realizează în baza metodologiei de repartizare a costurilor, elaborată și aprobată de A.N.R.E.
(2) Repartitoarele de costuri fac parte integrantă din instalațiile de utilizare aferente proprietății.
(3) Montarea, întreținerea și exploatarea repartitoarelor de costuri pentru energia termică, atât pentru încălzire, cât și pentru apa caldă de consum, se efectuează numai de către persoane juridice autorizate de către autoritatea de reglementare competentă”, transmite ANRE.
Sursă foto: Pixabay