S-a dat lege! A apărut o nouă pensie! Românii care pot beneficia de ea
Vești bune pentru România, dar și pentru restul statelor membre Uniunii Europene. Oamenii vor beneficia de un nou tip de pensie, iar totul a fost deja aprobat la nivel european. Ce sume vor fi oferite?
O nouă formă de pensie va fi la dispoziția românilor, după ce forurile de conducere ale Uniunii Europene au adoptat actul normative care consfințește înființarea PEPP, prima pensie paneuropeană.
Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP) vine în completarea celor patru forme de pensii disponibile deja în România, adică pensia de stat (Pilon I), pensia obligatorie administrate privat (pilon II), pensiile facultative (Pilon III) și, mai recent, pensiile ocupaționale.
CITEȘTE ȘI: ADEVĂRUL DESPRE PENSIILE ROMÂNILOR! ANUNȚUL A FOST FĂCUT ÎN DIRECT, LA TV
Cui i se adresează acest tip de pensie
Ca și pilonul III și pensiile ocupaționale, PEPP va fi un produs facultativ. El se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitor. Mai mult, PEPP este separat de sistemul public de pensii din țările membre UE și de sistemele de pensii private din respective țări, deci și din România.
De pe 22 martie 2022, a intrat în vigoare Regulamentul UE 2019/1238 privind Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP), reprezentând actul de naştere al unei noi pensii. Acesta este pus la dispoziţia cetăţenilor europeni.
Noua pensie paneuropeană este facultativă și se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitorul lor, anunță Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
PEPP este separat de sistemul public de pensii și de sistemele de pensii private din Uniunea Europeană, inclusiv din România.
”Într-o Europă în care piaţa muncii a depăşit de mult timp graniţele ţărilor UE, un sistem de pensii comun vine ca un lucru firesc. Pentru România, ţară care are în jur de 5 milioane de cetăţeni care lucrează în afara ţării, acest sistem s-ar putea dovedi cu atât mai util.
Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa asupra eficienţei sistemului, dar totuşi reprezintă o iniţiativă bună, utilă celor care vor să economisească pe termen lung, indiferent de ţara membră UE unde lucrează”, a explicat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
VEZI ȘI: VEȘTI BUNE PENTRU PENSIONARI. CASA DE PENSII A FĂCUT ANUNȚUL. SE APLICĂ IMEDIAT