Mai mulți specialiști ai Universității Johns Hopkins au informat că virusul COVID-19 nu este un organism viu, ci o moleculă proteică acoperită de un strat protector de grăsimi. Atunci când este absorbit de celulele mucoasei oculare, nazale sau bucale, virusul îşi schimbă codul genetic şi se transformă în celule agresor şi multiplicator.
Întrucât virusul nu este un organism viu, ci o moleculă de proteine, acesta nu este ucis, transmit specialiștii, ci se descompune de la sine.
”Întrucât virusul nu este un organism viu, ci o moleculă de proteine, acesta nu este ucis, ci se descompune de la sine. Timpul de dezintegrare depinde de temperatură, umiditate şi tipul de material în care se află. Virusul este foarte fragil, singurul lucru care îl protejează este un strat subţire de grăsime. Acesta este motivul pentru care orice săpun sau detergent este cel mai bun remediu, deoarece spuma dizolva grăsimea (de aceea trebuie să frecaţi mâinile atât de mult: timp de 20 de secunde sau mai mult, pentru a face multă spumă). Prin dizolvarea stratului de grăsime, molecula de proteină se dispersează şi se descompune singură”, au transmis experții.
(VEZI ȘI AICI: SCRIITORUL PAUL GOMA A MURIT DIN CAUZA INFECTĂRII CU CORONAVIRUS. ANUNȚUL A FOST FĂCUT DE BIOGRAFA ȘI CONFIDENTA LUI)
Specialiștii au observat că – într-un mediu rece – moleculele virusului rămân stabile. Dar, totodată, au nevoie și de umiditate pentru a rămîne stabile, plus întuneric. Proteina noului coronavirus poate fi descompusă de lumina ultravioletă, fiind recomandată pentru dezinfectarea unei măști, spre exemplu.
”Moleculele de virus rămân foarte stabile la frig extern sau frig artificial precum aparatele de aer condiţionat în case şi maşini. De asemenea, au nevoie de umiditate pentru a rămâne stabile şi, mai ales, întuneric. Prin urmare, mediile dezumidificate, uscate, calde şi luminoase îl vor degrada mai repede. Lumina de tip UV pe orice obiect care o poate conţine descompune proteina virusului. De exemplu, pentru dezinfectarea şi reutilizarea unei măşti este perfectă. Fiţi atenţi, de asemenea, lumina UV descompune colagenul (care este proteic) la nivelul pielii, provocând în cele din urmă riduri şi cancer de piele. Virusul nu poate trece prin pielea sănătoasă. Oţetul nu este util, deoarece nu descompune stratul protector de grăsime. Băuturile alcoolice nu servesc la combatere. Cea mai puternică vodcă este 40% alcool şi ai nevoie de 65%, pe când apa de gură conţine 65% alcool”, au mai transmis specialiștii, potrivit bursa.ro.
(CITEȘTE ȘI: CUM TE PROTEJEZI DE CORONAVIRUS LA CUMPĂRĂTURI. 10 REGULI DE AUR)