Mai multe țări, inclusiv China și SUA, visează să aibă centrale nucleare plutitoare, dar cineva le-a luat-o înainte. Rusia a reușit să proiecteze prima centrală nucleară plutitoare din lume.
Aceasta se numește Academik Lomonosov, are o capacitate de 70 megawați și a fost lansată pe Marea Baltică.
Centrala plutitoare a plecat din Sankt Petersburg și a ajuns în Norvegia, în orașul Murmansk, de unde ia combustibilul nuclear. De acolo, direcția este Arctica, pentru a alimenta orașul petrolier Pevek, împreună cu o instalație de desalinizare și instalații de foraj, scriu cei de la Playtech.ro.
Construcția navei a început în 2007 și a costat 232 milione de dolari. Rosatom, compania de stat care o deține, intenționa să încarce reactorul cu combustibil nuclear de la Sankt Petersburg și apoi să trimită nava către Pevek. Dar Greenpeace și câteva state baltice au creat o petiție, care a avut succes. Astfel, compania a decis să o încarce și să o testeze în Murmansk.
În continuare, cei de la Greenpeace și alte grupări pentru protecția mediului nu cred că este o idee bună, deoarece nava trebuie remorcată și nu poate să se miște singură. „Mutarea testării acestui Titanic nuclear nu va face procesul în sine mai puțin iresponsabil”, a declarat expertul în domeniul nuclear al Greenpeace, Jan Haverkamp.
Nava nucleară va înlocui o centrală nucleară de 48 de megawați în regiunea Pevek. Probabil, nava a fost mai ușor de construit în Sankt Petersburg și apoi de transportat prin mare, decât să se fi construit o nouă fabrică într-un loc atât de îndepărtat.”