Rusia începe să testeze pe oameni un vaccin împotriva noului coronavirus! Vladimir Putin a luat noi măsuri pe durata pandemiei

Publicat: 08/04/2020 | 16:40

Rinat Maksyutov, șeful Centrului de Virologie și Biotehnologie Vector, l-a anunțat pe Vladimir Putin că laboratorul său este pregătit să înceapă testarea pe oameni a unor vaccinuri împotriva coronavirusului. Cunoscut sub numele de Vektor, specialistul a efectuat cercetări secrete asupra armelor biologice în epoca sovietică și stochează viruși care variază de la Ebola până la variolă. Conform unui nou bilanț, în Rusia au murit 63 de oameni din cauza virusului mortal din China, iar alți aproape 9.000 au contractat SARS-CoV-2. Azi, liderul de la Kremlin a anunțat noi măsuri severe pe durata pandemiei.

Citește și: Ce sumă a donat Patriarhia Română în lupta împotriva coronavirusului

Rusia începe să testeze pe oameni un vaccin împotriva noului coronavirus

Rinat Maksyutov, aflat la conducerea Centrului de Stat pentru Cercetare în Virusologie şi Biotehnologie,  a declarat în timpul unei reuniuni televizate la care au participat preşedintele Putin şi directorii principalelor centre de cercetare ruse că preconizează o primă fază a unor teste clinice pentru trei vaccinuri începând din 29 iunie, pe un eşantion format din 180 de voluntari.

“Grupurile de voluntari au fost deja create. Am primit peste 300 de candidaturi”, a explicat el în faţa preşedintelui rus, relatează publicația The Moscow Times.

Află și:  FURIE. Cel mai reputat om de știință din Europa a demisionat din cauza “reacției palide” a UE la COVID-19

Testările pe oameni ale vaccinurilor experimentale împotriva noului coronavirus încep peste 2 luni

Conform mărturisirilor lui Vektor, cercetătorii din laboratorul său, aflat în apropiere de oraşul siberian Novosibirsk, au dezvoltat prototipuride vaccinuri bazate pe şase platforme tehnologice. În prezent, testele se desfăşoară pe şoareci, iepuri şi alte animale, urmând ca oamenii de ştiinţă să identifice până pe 30 aprilie prototipul considerat cel mai promiţător.

El a mai spus că laboratorul pe care îl conduce intenţionează să realizeze teste pre-clinice până pe 22 iunie, înainte de testele ce vor fi realizate pe oameni. Rinat Maksyutov a afirmat că primele teste pe oameni ar putea fi demarate încă din luna mai, “dacă Ministerul Sănătăţii va autoriza acest lucru”. Potrivit mărturisirilor sale, laboratorul Vektor dispune de tehnologii de producere a unor vaccinuri deja testate pe oameni pentru alte maladii, care pot fi utilizate pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

“Avem posibilitatea de a modela vaccinuri pe baza altora deja existente şi înregistrate, având deci posibilitatea de a reduce testele pre-clinice şi de a trece la teste clinice”, a declarat Mihail Muraşko, ministrul Sănătăţii, în cadrul aceleiaşi reuniuni, conform stirileprotv.ro.

“Dacă acţionăm cu competenţă şi într-o manieră organizată şi disciplinată, vom trece peste această etapă dificilă din viaţa ţării noastre cu pierderi minimale”, a afirmat Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Nu rata: Un reputat medic din Franța, declarații terifiante despre COVID-19: “Va veni al doilea val mult mai agresiv. Coronavirus suferă mutații rapid!”

Astăzi, liderul de la Kremlin le-a anunțat miniștrilor şi guvernatorilor ruşi noi măsuri împotriva pandemiei de COVID-19 în cadrul unei conferințe video. În această după-amiază, Rusia a raportat 8.672 de cazuri de coronavirus și 63 de decese, dar se crede că numărul real de infecții este mult mai mare, au relatat jurnaliștii de la The Moscow Times.

Citește și: Schimbări majore pentru aplicația WhatsApp din cauza pandemiei de coronavirus! Ce restricții vor fi impuse

Cercetători de pe întreg mapamondul lucrează la un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2

În acest moment, pe întreg mapamondul se lucrează la peste 20 de vaccinuri, dar primul medicament eficient va apărea peste 18 luni, cel puțin, susțin unii dintre cercetători.Una dintre opţiuni este un vaccin vector, care foloseşte un virus slăbit pentru a introduce proteine ale coronavirusului către sistemul imunitar şi a stimula un răspuns.

“Acestea nu se pot multiplica, astfel că nu există posibilitatea să te îmbolnăveşti cu acest vaccin”, a declaratprofesorul Trevor Drew, directorul Laboratorului Australian pentru Sănătatea Animalelor, unde se realizează testele.

Din acel moment, cursa pentru ca vaccinurile să ajungă pe piaţă s-ar putea accelera, însă experţii avertizează că tot va dura cel puţin 18 luni pentru realizarea tuturor testelor şi îndeplinirea standardelor.