Rusaliile, semnificație și tradiții. Ce e bine să faci în această zi de sărbătoare
În a 50-a zi de la Înălțarea Mântuitorului, creștinii prăznuiesc Rusaliile (Sărbătoarea Cinzecimii), una dintre cele mai importante sărbători creștine, alături de Paști și de Crăciun.
Sărbătoarea este celebrată la 50 de zile după Paște și la 10 zile după Înălțarea Domnului, atât la creștinii ortodocși, cât și la cei catolici. Rusaliile ortodoxe pică în acest an în 20 iunie, duminică, și în 21 iunie, luni, prima zi a săptămânii viitoare fiind, de altfel, zi liberă legal.
De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (în Faptele Apostolilor) acest eveniment a avut loc în ziua Rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime.
Tradiții și superstiții de Rusalii
În Duminica Rusaliilor, preotul şi enoriașii din comunitate merg pe câmp şi săvârşesc sfeștania – sfinţirea mică a apei. Cu agheasma aceea se stropesc apoi semănăturile câmpului.
Frunzele de nuc de Rusalii au ca semnificație limbile de foc ce au coborât asupra apostolilor, la Ierusalim. Conform tradiției, de Rusalii se dă de pomană, în vase de lut, cireșe și liguri de lemn.
În multe zone din țară, în cea de-a doua zi de Rusalii, există obiceiul „spălatului pe picioare” cu pelin. Se crede că această practică are rolul de a aduce sănătate și de a feri de spiritele rele.
Sursă foto: basilica.ro