În Maramureș, obiceiurile și tradițiile de nuntă încă se respectă cu sfințenie. Comparativ cu alte regiuni ale țării, aici localnicii sunt mândri să ducă tradiția mai departe. În timp, ceremonia de căsătorie a devenit un adevărat ritual de integrare a celor două familii. Vasile și Roxana au reușit să-și transforme nuntă într-o ședință foto – la care au participat 12 fotografi din România și străinătate.
În satele din Maramureș, până la căsătoria propriu-zisă, băieții au de trecut adevărate teste de cucerie. Fetele sunt curtate, amândoi trebuie să primească acordul părinților pentru căsătorie, iar când aceștia sunt de acord mirele trebuie să o pețească pe viitoarea soție chiar în casa ei – să o ceară de la părinți.
Logodna mirilor are loc într-o zi de sâmbătă seară, atunci când cei doi fac schimb de verighete, iar preotul anunță de trei ori unirea lor. La petrecerea de după oficializarea slujbei de la biserică este invitat tot satul, nunțile din Maramureș fiind renumite datorită numărului mare de invitați prezenți. NU RATA: Ce au descoperit Mihai Morar și fiicele sale într-o casă abandonată din Maramureș. Omul de radio a filmat totul!
În Maramureș, nunta a devenit asemenea unui spectacol – la care este invitată toată comunitatea să ia parte. Așa s-a întâmplat și în cazul tinerilor Vasile și Roxana. Recent, cei doi maramureșeni și-au pus pirostriile – după 6 ani de când s-au cunoscut. Lăsați purtați de valorile și obiceiurile străvechi ale zonei, mirii au fost în centrul atenției și s-au bucurat de atenția întregii comunități din comuna Suciu de Sus.
Evenimentul a atras atenția celor mai buni fotografi din România și Italia. Întemeierea noii familii s-a transformat într-o ședință foto cu zeci de oameni. Pozele realizate la această nuntă vor fi publicate într-un album care va descrie viața și tradițiile din comuna Suciu de Sus.
„Am observat că majoritatea nu păstrează tradiţia şi în satul nostru este respectată această tradiţie, mai ales oamenii mai în vârstă îşi doresc foarte mult să vadă tinerii că duc tradiţia mai departe”, spune mirele Vasile.
Pline de simbolism, obiceiurile de la nunțile din Maramureș au luat forma – în timp – unor ritualuri. Altele au dispărut, în timp ce altele au rămas la fel de importante, în special pentru cei mai în vârstă membri ai familiei mirilor.