Roșiile controversate în piețele din România. Sunt mulți români care preferă să nu le cumpere

Publicat: 08/05/2023 | 15:54
Sursă foto: Facebook

Pe cât de multe soiuri de roșii există pe piață, pe atât de multe sunt și preferințele românilor. Nu puțini sunt cei care aleg sortimentul în funcție de miros și de forma lor, roșiile țuguiate fiind printre preferatele clienților. Specialiștii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește acest aspect al legumelor.

Roșiile țuguiate sunt printre preferatele românilor, însă, în spatele acestei forme, destul de anormale, există un adevăr dur. Specialiștii trag un semnal de alarmă și scot la iveală modalitatea prin care acestea capătă forma alungită.

Vezi și: DE CE NU E BINE SĂ MĂNÂNCI ROŞII CU BRÂNZĂ? PERICOLUL CARE TE PAŞTE DACĂ VEI CONSUMA CELE DOUĂ ALIMENTE APARENT BANALE

Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău (Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău), dezvăluie că sunt foarte puține soiuri de cultură, care, în mod natural, produc acest țugui, fiind un caracter specific unui soi anume. Roșiile care au un aspect foarte pronunțat al țuguiului au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată.

”Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.

Producătorii folosesc stimulatori artificiali pentru a produce roșiile țuguiate

Totodată, cercetătorul aduce în discuție o gamă variată de stimulatori pe care fermierii sau producătorii îi folosesc. Fie că este vorba despre cei aprobați, dar și cei interziși, cei din urmă sunt mult mai concentrați.

Vezi și: TOȚI ROMÂNII FAC GREȘEALA ASTA! MOTIVUL PENTRU CARE ROȘIILE NU TREBUIE ȚINUTE ÎN FRIGIDER, CI LA TEMPERATURA CAMEREI

Unul dintre cei mai folosiți stimulatori este 2,4 D, un erbicid care a fost folosit pentru maturarea forțată a fructelor. Planta se stropește sau se aplică un tampon de vată îmbinat cu aceast îngrășământ. În locul unde se aplică se produce o strangulare ce blochează alimentarea cu substanțe nutritive, cu hrană a plantei, astfel fructul este oprit din creștere și se grăbește coacerea.

”Putem vorbi de stimulatori aprobaţi, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar şi interzişi, care sunt mult mai concentraţi. Aceştia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut şi încă se mai foloseşte, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forţată a fructelor. 

Se stropeşte planta sau se aplică la codiţă cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanţe. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4D, se producea o strangulare ce blochează alimentarea cu substanţe nutritive, cu hrană, a plantei, opreşte fructul din creşetere şi grăbeşte coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preţ, să valorifice mai devreme recolta”, mai spune cercetătorul Costel Vânătoru, potrivit Adevărul.

Vezi și: CÂT COSTĂ, DE FAPT, LA FERMIER UN KILOGRAM DE ROȘII ROMÂNEȘTI. ÎN PIAȚĂ AJUNSESERĂ SĂ SE VÂNDĂ CU 65 DE LEI