Fermierii olteni s-au reorientat! Cultivă roșia-ciocolată, vinetele șatirate sau Momordica din Nepal
Mai mulţi agricultori din Olt au început să cultive, de câţiva ani, soiuri de legume speciale, dedicate cu precădere diabeticilor. “Roşia-ciocolată“ sau “castravetele chinezesc“ sunt doar două dintre acestea. Deşi mai puţin productive decât cele autohtone, aceste legume sunt mult mai profitabile, preţul lor fiind şi de zece ori mai mare. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea unuia dintre “pionierii” olteni în cultivarea plantelor exotice. (CITEȘTE ȘI: BISTRIŢEANUL CARE ARE CEA MAI CIUDATĂ GRĂDINĂ, DAR CU CELE MAI GUSTOASE LEGUME: ROŞIILE-GOGOŞAR, FASOLE LA METRU SAU ARDEIUL-„PENIS“)
Tot mai mulți fermieri au început să cultive fructe şi legume atipice, pe care le vând apoi pe piaţă. Iar curioşii dau târcoale tarabelor, mai ales că plantele exotice au proprietăţi terapeutice.
“Insulina verde” vine din Nepal
Fermierul Ion Păunel din Olt a dat lovitura cu castraveţii chinezeşti. Pentru că aceste legume sunt mult mai scumpe decât cele obişnuite, şi în Oltenia nici nu prea a auzit lumea de ele, fermierul le vinde exclusiv în pieţele din Ardeal. Castraveţii chinezeşti mai sunt numiţi „insulina verde”, pentru că scad glicemia. Preţul este pe măsură: 40-50 de lei kilogramul.
Castravetele chinezesc sau Momordica este o plantă originară din Nepal, dar ale cărei semințe au ajuns și la noi în țară. (VEZI AICI: POVESTEA MINERULUI CARE A AJUNS SĂ DEȚINĂ CEA MAI MARE PEPINIERĂ DIN OLTENIA)
„Când acesta ajunge la culoarea portocaliu, acest castravete explodează, cum spunem noi, şi îşi aruncă seminţele. Un lucru foarte important, şi seminţele sunt bune de consumat şi ele sunt chiar puţin mai dulci faţă de castravetele în sine”, spune Ion Păunel.
Olteanul a devenit celebru și în Ardeal
Fermierul din comuna olteană Pleșoiu a devenit celebru în zonă tocmai pentru legumele atipice pe care le cultivă. Printre vinete șatirate (un soi hibrid din Olanda, foarte scump, recunoscut după miezul extrem de alb și textura fină) şi roșii-ciocolată, fermierul a introdus pe piețele din Sibiu castravetele chinezesc, o legumă mai puţin cunoscută.
„Faţă de un castravete normal, să zicem că ajunge la maximum două kilograme per plantă”, explică fermierul. Leguma amăruie se vinde cu preţuri chiar şi de 10 ori mai mari faţă de un kilogram de castraveți „normali” din comerţ. (NU RATA: LA 21 DE ANI, O OLTEANCĂ SCOATE BANI DIN… AGRICULTURĂ SUB ZĂPADĂ)
Cât despre roșiile-ciocolată, originare din Orient, conțin o cantitate mare de antioxidanți și sunt recomandate, la rândul lor, diabeticilor, dar și celor cu probleme hepatice. Potrivit nutriționiștilor, aceste tomate pot scădea nivelul de colesterol și oferă o bună protecție față de bolile cardiovasculare, consumul lor fiind indicat și în cazul celor suferinzi de anumite tipuri de cancer.
Momordica ar diminua zahărul din sânge
Castravetele amar sau Momordica se consumă crud, iar proprietățile terapeutice sunt cele care fac din această plantă una de succes. Companiile farmaceutice cumpără castravetele amar pentru pastile sau ceaiuri folosite în tratamentul diabetului zaharat.
Amăreala din această legumă contribuie la diminuarea zahărului din sânge, spun specialiștii în nutriție. Cunoscătorii îi mai spun și ”insulina vegetală”, pentru ca reglează glicemia, iar nutriționiștii chiar recomandă acest castravete în tratamentul diabetului zaharat. (VEZI AICI: EXISTĂ UN SAT DIN ROMÂNIA UNDE TINERELE ÎNVAŢĂ SĂ FIE GOSPODINE. ŞCOALA DE NEVESTE)