Românilor nu le vor mai fi distribuite pastilele cu iod. Anunțul făcut de Tiberius Brădăţan, Secretarul de stat în Ministerul Sănătății
Anunț important pentru români. Acestora nu li se vor mai da pastilele cu iod, după ce medicii de familie au refuzat să le distribuie prin intermediul cabinetelor medicale. Anunțul a fost făcut de Tiberius Brădăţan, Secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
Românii nu vor mai intra în posesia pastilelor cu iod. Medicii de familie au refuzat ca aceștia să le distribuie prin intermediul cabinetelor medicale, decizia fiind luată în urma acestui fapt. Medicii susțin că distribuirea pastilelor respective ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinetele medicale. Pastilele cu iod vor putea fi distribuite doar în cazul producerii unui accident nuclear.
În ce condiție ar putea fi distribuite pastilele cu iod către populație
Tiberius Brădăţan, Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a făcut o serie de declarații, potrivit stirilekanald.ro: ”Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”.
Vezi și CARE ESTE CEL MAI SIGUR LOC DIN ROMÂNIA ÎN CAZUL UNUI ATAC NUCLEAR
La ce este bun, de fapt, iodul?
Comprimatele care conțin iod stabil (neradioactiv) protejează glanda tiroidă contra unei contaminări radioactive, pe scurt. În cazul unui atac nuclear, pentru a preveni îmbolnăvirea din cauza iodului radioactiv, se ingerează aceste pastile, zilnic, pentru o perioadă. Potrivit Agerpres, în condițiile unui accident nuclear se va elibera în atmosferă iod radioactiv, iar alimentele ar putea fi contaminate. Odată consumate, ar putea să crească riscul de cancer tiroidian.
Pentru ca tratamentul să aibă eficacitate, pastilele trebuie luate cu două ore înainte de debutul eliberărilor de iod radioactiv. Dacă administrarea se efectuează la șase ore de la debutul eliberărilor de iod radioactiv, atunci eficacitatea va fi de 50%. După 24 de ore, efectele secundare ale consumului de iod stabil sunt mai grave. Acestea pot fi ingerate cu un pahar cu apă sau dizolvate. Medicii le recomandă celor care au tiroida sensibilă – gravide, bebeluși, copii, tineri. Comprimatele au o perioadă de valabilitate de şapte ani.
Sursă foto: Pixabay