Toți cetățenii de origine română vor avea cărți de identitate ce vor conține cipuri cu antenă de inducție. Noile buletine vor putea fi folosite și la cumpărături. Compania Națională Imprimeria Română (CNIN) a făcut anunțul.
Românii vor avea noi cărți de identitate electronice. Compania Națională Imprimeria Națională a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată. Inițiativa venită din partea autorităților a venit pentru a putea împiedica falsificarea buletinelor, care la ora actuală se poate face foarte ușor.
VEZI ȘI: SURPRIZĂ! CUM O CHEAMĂ, DE FAPT, PE ANAMARIA PRODAN ÎN BULETIN
Cărțile de identitate electronice arată exact ca un card bancar și are aceleași dimensiuni. Pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.
„Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contractless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, scrie în caietul de sarcini, potrivit economedia.ro
Contractul are o valoare maximală de 189 de milioane lei și este de tip cadru, împărțit în cinci subsecvente, pentru fiecare din anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026. În total, vor fi achiziționate până la 9 milioane de cipuri și 375.000 de plastice cu antenă.
Garanția oferită pentru carduri trebuie să fie de minim doi ani. Ofertele se deschid în 16 august, departajarea lor se face în funcție de preț și de termenul de livrare asumat.
Cărțile de identitate electronice românești trebuie să fie conforme cu Regulamentul Parlamentului European din 2019 și a Consiliului European, din același an. Practic standardizate la nivel european. Standardele și recomandările instituțiilor europene vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor, conform anunțului transmis de CNIN.
Potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021, noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.
Proiectul – pilot a început în vestul țării, în municipiul Cluj-Napoca, iar acestea au fost date în folosință încă de la sfârșitul anului 2021.