Îmbătrânirea populației va avea consecințe dramatice asupra pensiilor viitoarelor generații. Potrivit unui studiu, tinerii sunt nevoiți să caute alte metode pentru a-și asigura o bătrânețe fără griji. Iată cum vor arăta pensiile peste 20 de ani!
Românii vor avea bătrâneți grele. Potrivit datelor, statul va avea din ce în ce mai puține soluții, creșterea vârstei de pensie și cel mai probabil scăderea punctului de pensie. Un studiu recent arată că, în două decenii, unul din patru români va avea peste 65 de ani. Adică statului îi va fi tot mai greu să asigure pensiile publice.
”Vorbim despre tineri din ce în ce mai puţini care vor susţine o populaţie la pensie din ce în ce mai numeroasă. Un nivel al pensiei decent ar fi aproximativ 75% din salariu. În acest moment, Pilonul 1, pensia pe care o încasează persoanele pensionate în zilele de astăzi, este undeva la un nivel de 40% din salariu.”,a spus Andreea Nica, CFA România, potrivit observator.ro
Astfel, îmbătrânirea populaţiei va avea consecinţe dramatice asupra sistemului naţional de pensii. Asta înseamnă că tinerii trebuie să se gândească de acum şi la alte forme de economisire pentru bătrâneţe.
Vezi și: TAXAREA SALARIILOR SE VA SCHIMBA ÎN ROMÂNIA. CINE VA PLĂTI MAI MULT LA SĂNĂTATE ȘI PENSII
În anul 2043, pensionarii vor beneficia şi de Pilonul 2, pensia obligatorie administrată privat, lucru care le va creşte veniturile până la 65% din salariul mediu.
Pilonul 3, pensia facultativă, ar fi o altă variantă de economisire. O persoană care câştigă salariul mediu pe economie acumulează, în 35 de ani de activitate, la Pilonul 2 de pensii undeva la 300 de mii de lei. Iar dacă optează şi pentru pilonul 3 de pensii şi contribuie acolo cu 165 de lei lunar va mai strânge încă 145 de mii de lei. Asta înseamnă că economiile sale pentru vârsta de pensionare ajung undeva la echivalentul a 90 de mii de euro.
Vezi și: VEȘTI BUNE PENTRU ROMÂNI. VALOAREA TICHETELOR DE MASĂ VA FI MAJORATĂ. CÂT VOR PRIMI ÎN PLUS