Chirurgul MIRCEA BEURAN, totul despre simptomele tăcute ale CANCERULUI
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Românii trebuie să știe asta! Ce se întâmplă cu contractul de muncă în perioada carantinei de coronavirus: îți poți pierde serviciul?

Românii trebuie să știe asta! Ce se întâmplă cu contractul de muncă în perioada carantinei de coronavirus: îți poți pierde serviciul?

De: Cristian Blanuta 11/03/2020 | 07:33
Românii trebuie să știe asta! Ce se întâmplă cu contractul de muncă în perioada carantinei de coronavirus: îți poți pierde serviciul?

Școli și grădinițe închise, meciurile de fotbal se joacă fără spectator, iar Guvernul a convocat o ședință de urgență, data de amplificarea riscului de pandemie cauzata de virusul COVID-19. Pot fi afectate și contractile de muncă ale românilor?

Legislația muncii cuprinde puține dispoziții privitoare la măsurile care trebuie luate în astfel de cazuri. Sunt, însă, pași pe care angajatorii sunt obligați să-I urmeze.

Ce trebuie să facă angajatorul?

Activitatea în unitățile de producție se va desfășura în continuare normal. Însă, potrivit art. 6 alin (1) din Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, publicată în Monitorul Oficial nr. 646 din 26 iulie 2006, angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. În lumina obligației acestuia de evitare a riscurilor, angajatorul va lua măsurile simple recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății, adică va asigura accesul salariaților, în orice moment, la surse de apă și săpun și va proceda la dezinfectarea frecventă a suprafețelor cu care salariații vin în contact (cu substanțe pe bază de alcool sau clor).

Angajatorul va evita de asemenea trimiterea salariaților în delegații externe, consultînd în fiecare caz site-ul Ministerului Afacerilor Externe privind zonele de risc. O deosebită atenție va fi acordată salariaților vârstnici și salariatelor gravide, în cazul acestora deplasările fiind contraindicate.

Este de asemenea recomandabilă actualizarea bazei de date de contact ale salariaților.

Atenție însă: angajatorul nu poate dispune suspendarea contractelor de muncă. În caz de carantină, ca și de concediu medical, suspendarea intervine de drept, iar nu la inițiativa angajatorului.

Cu privire la salariații care își desfășoară activitatea folosind tehnologia informației și comunicațiilor, angajatorul ar putea negocia și include în contractual individual de muncă o clauza de telemuncă, în condițiile Legii nr. 81/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 296 din 2 aprilie 2018. O astfel de clauză este utilă pentru a evita călătoria salariaților prin mijloacele de transport în comun spre firmă. Dar ea nu poate fi inserată în contract fără acordul salariatului. O astfel de clauză se va înregistra în Revisal, cu menționarea zilelor în care salariatul are totuși obligația de a veni în firmă și a zilelor în care își va putea desfașura activitatea dintr-un alt loc de muncă (de exemplu, de la domiciliu).

În cazul concediilor de odihnă, angajatorul nu are posibilitatea de a monitoriza destinațiile de vacanță ale salariaților și nici nu poate interzice deplasarea acestora în anumite țări, dar va putea realiza un instructaj privind zonele de risc.

În ce situații se suspendă contractele de muncă?

Codul muncii prevede suspendarea de drept a contractelor de muncă în caz de carantină (art. 50 lit. c).

Carantina nu constituie o decizie a angajatorului. Direcția de Sănătate Publică este cea competentă să emită certificate de carantină pentru salariații cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase. Astfel, potrivit art. 18 lit. c) și 20 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005, publicată în Monitorul Oficial nr. 1074 din 29 noiembrie 2005, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor și recuperării capacității de muncă, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezinta 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza cărora se calculeaza contribuția asiguratorie pentru muncă.

Asigurații beneficiază de concedii și de indemnizații, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, aflat în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate. Medicii curanți pot completa certificatele de concediu de carantină atât pe suport hârtie, cât și electronic și le pot transmite pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță angajatorilor/persoanelor în drept.

Prin excepție, pe baza unor Ordine speciale ale ministrului sănătății, este posibil ca salariații expuși la riscul de contaminare să intre în concediu de carantină fără emiterea certificatului medical, pentru a se evita deplasarea persoanei la medicul curant. Certificatul medical se va elibera în acest caz retroactiv. Deși art. 145 alin. (4) din Codul Muncii nu prevede expres, perioada concediului de carantină se consideră perioada de activitate prestată, în vederea stabilirii concediului de odihnă anual. Într-adevăr, deși acesta nu este propriu-zis o incapacitate de muncă, deoarece în cazul certificatului de carantină nu este vorba despre salariați bolnavi, ci doar expuși la riscul de contaminare, concediul pentru carantină se acordă în baza unui certificat medical și va avea regimul unei perioade de incapacitate temporară de muncă.

La data de 26 februarie 2020, Direcția de Sănătate Publica a emis un Ordin privind Instrucțiunile pentru eliberarea concediilor medicale în caz de carantină. Potrivit acestuia:

  • in scopul prevenirii imbolnavirilor asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina.
  • Certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant asiguratilor, carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita in certificatul eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica.
  • Directiile de sanatate publica elibereaza certificate in care vor mentiona durata perioadei de carantina, tinand cont de recomandarile Ministerului Sanatatii si de contextul epidemiologic intern/international.
  • Certificatele de concediu medical in caz de carantina se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara.
  • Durata concediilor pentru carantina nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.
  • Daca durata perioadei de carantina stabilita de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica depaseste 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
  • Indemnizatiile pentru carantina se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
  • Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina reprezinta 75% din baza de calcul.

In situatia concediului pentru carantina, nu se aplica restrictia privind durata maxima de 10 zile calendaristice a concediului medical pe care il poate elibera medicul de familie.

Procedura pentru eliberarea concediilor medicale in caz de carantina este urmatoarea:

  1. Stabilirea carantinei de catre personalul directiilor de sanatate publica la nivelul punctelor de frontiera pentru persoanele care au calatorit in cel putin una dintre zonele afectate sau in care autoritatile au impus restrictii de calatorie si luarea in evidenta pentru realizarea monitorizarii zilnice.
  2. Dupa stabilirea carantinei, la domiciliu sau in spatiile special amenajate, pentru persoanele carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, directiile de sanatate publica elibereaza certificate in care vor mentiona durata perioadei de carantina, tinand cont de recomandarile Ministerului Sanatatii si de contextul epidemiologic intern/international.
  3. Certificatul eliberat de directiile de sanatate publica poate fi ridicat de apartinatorii persoanei aflate in carantina.
  4. in baza certificatului eliberat de directiile de sanatate publica, medicul de familie elibereaza certificate de concediu medical in caz de carantina:

◦ in cadrul certificatului medical in caz de carantina, se mentioneaza codul de indemnizatie „07” si codul de diagnostic „994” – persoane susceptibile de a se fi contaminat cu boli transmisibile.

◦ Certificatul de concediu medical in caz de carantina se poate elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara.

◦ Durata concediilor pentru carantina nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

◦ Medicul de familie va mentiona in certificatul medical perioada de carantina stabilita de directiile de sanatate publica.

  1. Certificatul de concediu medical eliberat de catre medicul de familie se depune la platitor.

Relatiile cu partnerii externi

Daca firma se gaseste in relatii contractuale cu parteneri externi din zonele de risc de contaminare, este posibil ca angajatorul sa nu isi poata indeplini obligatiile contractuale, pentru a nu-si expune propriii salariati unei eventuale contaminari. in acest caz, se va putea solicita de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei un certificat de forta majora.

Solicitarea va cuprinde prezentarea faptica şi detaliata a evenimentului, a consecintelor acestora in relaţia cu partenerul contractual şi argumente juridice ca evenimentul invocat reprezinta forţa majora. Avizul de existenţa a cazului de forţa majora se emite in baza documentelor doveditoare depuse exclusiv de solicitant. Dosarul va cuprinde cel putin:

  • cererea de emitere a avizului, semnata de reprezentantul legal;
  • o copie a contractului afectat din evenimentul de forţa majora, cuprinzand clauza de forta majora;
  • atestari de la organele, autoritatile si institutiile abilitate, (spre exemplu, Directia de sanatate publica) privind existenţa şi efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul inceperii si incetarii evenimentului;
  • notificari adresate partenerului contractual in legatura cu aparitia evenimentului invocat si efectele sale asupra derularii operaţiunilor contractuale.

Documentele se prezinta in original sau in copie certificata de solicitant. Solicitantul isi asuma intreaga raspundere, inclusiv penala, pentru veridicitatea datelor si a documentelor prezentate odata cu solicitarea adresata Camerei de Comert si Industrie a Romaniei de avizare a evenimentului de forta majora.

SURSA: LegislatiaMuncii.ro

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția de Moldova), SPORT citeste mai mult
Parteneri
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de a muri
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar ucrainean oferă noi date
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Ce a găsit Oana Roman la mormântul Mioarei Roman, în ziua în care se împlinesc nouă luni de la moarte ei: „Am găsit la cimitir…”. Cine i-a fost alături vedetei în această zi emoționantă
Ce a găsit Oana Roman la mormântul Mioarei Roman, în ziua în care se împlinesc...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei și la ce să renunțe. „Silviu a murit având cu mine o relație de dușmănie.”
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
S-a aflat unde au fost duși copiii Adrianei Bahmuțeanu, după ce au fost scoși din casa lui Silviu Prigoană de Protecția Copilului! Detalii explozive: „Eu mă aflam la ușa lui când a venit poliția. Are toate șansele să îi recupereze” | EXCLUSIV
S-a aflat unde au fost duși copiii Adrianei Bahmuțeanu, după ce au fost scoși din...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta nu-i era deloc străină
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta...
Lovitură decisivă pentru Banca Transilvania, ING, BCR, BRD, Raiffeisen și CEC Bank. De acum sunt obligate să facă lucrul acesta. Toți clienții din România trebuie să știe
Lovitură decisivă pentru Banca Transilvania, ING, BCR, BRD, Raiffeisen și CEC Bank. De acum sunt...
Rețeta de post pe care Arsenie Boca o adora. Era, de fapt, mâncarea preferată a duhovnicului
Rețeta de post pe care Arsenie Boca o adora. Era, de fapt, mâncarea preferată a...
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Acuzații DURE la adresa lui Honorius Prigoană. Un om foarte rece, închis și deloc prietenos. Caracterul lui ar lăsa de dorit. Ce s-a aflat acum despre el
Acuzații DURE la adresa lui Honorius Prigoană. Un om foarte rece, închis și deloc prietenos....
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ce PENSIE va primi un român, de la 1 ianuarie 2025, dacă s-a pensionat fără să muncească o zi în viața lui
Ce PENSIE va primi un român, de la 1 ianuarie 2025, dacă s-a pensionat fără...
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea lor:
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
Zodiile care intră în bani din luna decembrie. Se aliniază toate planetele, apar moșteniri și câștiguri care duc la lux și opulență
Zodiile care intră în bani din luna decembrie. Se aliniază toate planetele, apar moșteniri și...
Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Cine vrea să fie președinte
Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Cine vrea să fie președinte
Carmen Harra, previziuni cutremurătoare pentru români: „Ce va face statul? Nimic! Nu vă va returna banii”
Carmen Harra, previziuni cutremurătoare pentru români: „Ce va face statul? Nimic! Nu vă va returna...
×