Românii sunt afectați de creșterea indicelui ROBOR. Ce se va întâmpla, dacă trece de 8,5% pe an
Creșterea constantă a incidelui ROBOR afectează ratele românilor. Indicele la trei luni a ajuns la peste 8% și a crescut de cinci ori față de anul precedent. Pentru mulți dintre români, acest lucru reprezintă dublarea ratelor. Ce se va întâmpla, dacă indicele ROBOR trece de 8,5% pe an?
Veștile nu sunt deloc bune pentru românii care au credite la bancă. Din cauza creșterii constante a indicelui ROBOR, acum, românii sunt nevoiți să plătească dublu pentru rate. Mai mult decât atât, din toamnă, situația financiară a românilor îi va împinge pe aceștia să taie din cheltuieli.
Indicele ROBOR a crescut. La ce valoare a ajuns la data de 1 august 2022
Veștile nu sunt tocmai îmbucurătoare pentru românii care au credite la bancă. Indicele ROBOR a înregistrat o nouă creștere bruscă. Iată la cât a fost stabilit indicele în data de 1 august 2022:
– 3M (3 luni): 8.01%, înregistrându-se o creștere de 0.04;
– 6M (6 luni): 8.13%, înregistrându-se o creștere de 0.05;
– 12M (12 luni): 8.24%, înregistrându-se o creștere de 0.05.
Citește și BANI PENTRU ROMÂNI! CE CATEGORIE VA PUTEA PRIMI PÂNĂ LA 4.500 DE EURO
Ne așteaptă o toamnă grea
Având în vedere faptul că indicele ROBOR a sărit de 8% în toate cele trei cazuri (3M, 6M, 12M), persoanele care au credite la bănci au de plătit rate foarte mari. De exemplu, o persoană care a făcut un credit pe 30 de ani de 70.000 de euro, rata aproape că i s-a dublat: de la 1700 de lei a ajuns la 3200 de lei. În condițiile în care ROBOR atinge 8,5%, atunci rata pentru creditul amintit anterior ar crește cu încă 129 de lei.
La începutul anului 2023 ar putea exista o tendință de scădere a indicelui. Economistul-șef al Băncii Transilvania a transmis: ”Mai degrabă pentru finalul acestui an mă aştept la un proces de consolidare pentru nivelurile ROBOR, urmat de schimbarea tendinţei începând cu prima parte a anului 2023, în direcţia unei tendinţe de scădere”.
Mai mult decât atât, economistul Claudiu Cazacu susține că: ”Avem, pe de o parte, plata prin inflaţie a unor sume care au fost cheltuite pentru a susţine economia în perioada pandemiei – vine factura pentru acei ani. Peste asta, avem o criză energetică şi avem şi rezultatele unor perturbări ample vizavi de conflictul din Ucraina”.
În plus, se anunță o toamnă grea, potrivit analistului economic Mircea Coșea, arată observatornews.ro: ”În toamnă, noi vom avea mai puţini bani. Asta înseamnă că va scădea consumul. Când scade consumul toată economia este în cădere. Vom mânca mai prost. Anumite cheltuieli nu se vor mai face deloc. Românii nu vor mai putea să cheltuiască pentru cultură, pentru educaţie, pentru timpul liber. România a intrat într-o perioadă foarte complicată, cu o datorie publică mare, care s-a acumulat într-un timp relativ scurt, pentru care plătim dobânzi foarte mari, importăm foarte mult, iar ceea ce creăm se pierde prin acest import de mărfuri”.
Sursă foto: Pixabay