În medie, aproape 20% din populația întregului continent european fumează zilnic. Studiile arată că sunt mai mulți bărbați fumători decât femei. Află clasamentul țărilor din Europa cu cei mai mulți fumători. Iată ce loc ocupă România.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tutunul ucide peste 8 milioane de oameni, anual. Aici sunt incluși atât fumătorii, cât și nefumătorii, care sunt fumătorii pasivi.
O dată la trei ani, 35 de ţări europene sunt analizate şi clasate în funcţie de mai multi indici precum valoarea taxelor pentru comercializarea ţigărilor, restricţii de fumat în zone publice sau organizarea de campanii anti-fumat.
CITEȘTE ȘI: DE CE FUMATUL ÎN AVION A DEVENIT UN LUCRU INTERZIS? IATĂ RĂSPUNSUL PE CARE MULȚI ÎL CAUTĂ
Conform datelor Eurostat, țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare consum de țigări sunt Bulgaria, unde 28,2% din populație fumează zilnic, Turcia (27,3%), Grecia (27,2%), Ungaria (28,8%) și Letonia (24,9%).
În România, 19,8% din populație fumează zilnic, țara noastră depășind cu puțin media din Uniunea Europeană (19,7%).
România e pe locul 17 și se situează în a doua jumătate a clasamentului de 30 de țări.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă cei care își doresc să renunțe la fumat este să identifice principala cauză ce le stârnește pofta. Iar atunci trebuie să facă doi pași în spate, să se deconecteze și să se preocupe cu altceva. Există numeroase activități pe are le putem face pentru a ne lua gândul de la pofta de fumat.
De exemplu, o soluție bună atunci când pofta lovește este o plimbare relaxantă în parc. Fumul de țigară o să fie înlocuit cu aerul curat, starea de relaxare se va instaura curând, iar pofta va dispărea.
Un alt truc care funcționează perfect este paharul cu apă. Atunci când am vrea să fumăm o țigară o putem înlocui cu un pahar de apă. Acest lucru va alunga pofta și ne va oferi mai multă energie. În aceeași ideea o țigară se poare înlocui cu o gustare sănătoasă. Atunci când nivelul zahărului din sânge scade, apare și mai proeminent pofta de țigară.