Romanii exporta “APA VIE”! Cum a ajuns un japonez sa se imbaieze in apa saraca in deuteriu!
Apa saraca in deuteriu este produsa la Ramnicu-Valcea la Institutului National de Cercetare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice si este premiata in strainatate. Iar un doctor din Timisoara o foloseste pentru a trata bolnavii de cancer.
Doctorul Nicola Traila, seful Clinicii de chirurgie oncologica din Spitalul Municipal Timisoara sustine ca apa a videcat zeci de bolnavi de cancer “La cazurile avansate nu a vindecat boala, ci a dublat durata de viata. Cele mai bune rezultate au fost la cazurile incipiente, la copii si la tineri. Iar la chimioterapie taie greata, bolnavul nu mai varsa si e mai puternic. Atentie, nu este un medicament, ci doar completeaza medicamentatia!”, a explicat medicul pentru expunere.com.
Un japonez a ajuns sa se si imbaiaze in “apa vie” cumparata din Romania. Avea un cancer esofagian si doctorii ii mai dadusera cateva luni. A luat avionul din Tokyo, s-a dus la Ramnicu – Valcea, s-a intors acasa cu promisiunea ca i se pun rapid 20 de tone pe vapor. Au trecut opt ani, omul se simte ca si cum n-ar fi fost bolnav niciodata. “A ajuns cel mai infocat fan al apei. Zice ca se imbaiaza in ea fiindca e buna pentru epiderma, ba chiar isi face si sake din ea”, a povestit profesorul Ioan Stefanescu, directorul institutului din Ramnicu Valcea. Si el bea de vreo 15 ani, la cafea, tot apa saraca in deuteriu.
“Aproape toata lumea din sectie consuma si de aia sunt toti foarte zglobii si cu pofta de viata”, spune profesorul. S-au facut cercetari pe soareci si pe gaini; rezultatul a fost ca cei adapati cu apa vie au trait mai mult si au fost mai sanatosi. Deuteriul este un izotop al hidrogenului considerat responsabil pentru imbatranire si nu numai. Cu cat ai mai putin deuteriu in sange, cu atat e mai bine, zic cercetatorii.
Doctorul dermatolog Ioan Nedelcu a folosit apa pe pacientii sai. A si creat o gama de creme pentru intretinere pe baza de apa echilibrata in deuteriu.
“Incetineste imbatranirea cutanata, e spectaculoasa. si pentru acnee e grozava, si pentru psoriazis. Mi-a luat patru ani sa realizez aceasta gama, iar acum contine 19 produse diferite pe baza de apa. Produsele sunt unice, dar nu foarte cunoscute. Pentru a populariza linia este nevoie de multe sute de mii de euro, dar nu am acesti bani”, spune doctorul Nedelcu. Inventia a fost coplesita de premii si medalii, la Saloanele de la Bruxelles, Geneva, Londra si Budapesta.
Exportam in Ungaria si Japonia
Unul di inventatori este chiar directorul institutului de astazi, care a descoperit-o…accidental. Studiaa apa grea. La apa vie au ajuns fara sa vrea, ca intra in tehnologia de producere a apei grele. Abia dupa patru ani au obtinut… un litru de apa saraca in deuteriu. “Primul nostru soc: nu avea nici un element de toxicitate, nici o urma de nenatural. Prin ’86 am obtinut si brevetul, iar bolnavii au inceput sa curga la usa institutului”, spunea profesorul Stefanescu.
Afacerea a inceput odata cu un anunt – un ungur cumpara sute de tone de apa. “Noi ne chinuiam cu un litru… ce sa faca, ala, domne, cu sute de tone? Ne-a cumparat o tona, a doua si am inceput sa ne dezvoltam. Noi, pana la el, nu stiam ca e atat de buna pentru sanatate. Prin 2000 exportam pana la 150 de tone pe an (adica 150.000 de litri). El o cumpara de la noi ca apa distilata, imbuteliata sub un nume ales de el, si o vindea bolnavilor ca apa potabila, terapeutica”. Pe sticla nu scria unde e facuta. Cand ungurul n-a mai putut plati, directorul si-a luat alt partener. Inginerul Cristian Mladin s-a angajat sa cumpere si sa plateasca regulat. Directorul i-a facut si un transfer de brevet, legal, iar acum partenerul sau este cel care o produce in institut si o vinde mai departe .O jumate de litru costa 15 lei si contine de cinci ori mai putin deuteriu decat apa obisnuita.
Cel mai mult o cumpara tot ungurii (40%-50%) si japonezii (10-15%). Restul se duce la romanii bolnavi si la cativa pacienti din SUA, Germania si Turcia. insa un american a cumparat 180 litri fara a fi bolnav, numai pentru intretinere. “Ne aflam exact unde trebuie. Procentul vanzarilor in tara e in crestere, mergem cu pasi marunti, pentru a testa piata. Exportam maximum 150 de tone pe an fiindca e inca afacere la scala mica”, zice inginerul Mladin. E scumpa fiindca se face putina apa, iar 60% din pretul de cost e energie pura. “Una e sa distribui cu furgoneta, alta cu camionul. E mai mult un hobby, deocamdata traiesc din alte afaceri”.
(Gabriel Niculescu)