UNICAT. Profesorul Ioan Lascar este singurul chirurg din tara care schimba sexul pacientilor OPERATIE. Cand se transforma un barbat intr-o femeie, dupa catva timp, noul vagin nu poate fi deosebit de unul natural Transsexuali. La ora actuala, pe listele de asteptare pentru schimbare de sex se afla 20 de romani. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate suporta toate cheltuielile interventiei Razvan Mateescu Timpul lung de asteptare si procedura relativ complicata prin care cineva poate obtine schimbarea de sex nu pare sa-i descurajeze pe romanii dornici sa aduca aceasta modificare vietii lor. De mai bine de un deceniu de la celebrul caz „Sorina”, prof. univ. dr. Ioan Lascar a ramas singurul specialist din tara care efectueaza astfel de interventii chirurgicale. „De-a lungul timpului, numarul celor care vor sa devina din barbati femei a fost sensibil mai ridicat decat al femeilor care vor sa devina barbati”, ne-a spus prof. Lascar. „Boala se numeste transsexualism si este recunoscuta ca atare de medicina si de psihiatrie. Eu nu fac decat sa realizez din punct de vedere chirurgical aceasta schimbare, dar, pana a ajunge pe masa de operatie, pacientii trebuie sa faca mai multe drumuri la psihiatrie, in vederea unor teste, evaluari, iar apoi o comisie medicala va stabili necesitatea unei astfel de interventii. In ultima perioada am avut doua-trei cazuri pe an de oameni care vor sa-si schimbe sexul.”
Pana acum, sase romani au alt sex decat cel cu care i-a inzestrat Mama Natura, iar alti 20 stau la rand, la operatie. Unii dintre ei si-au facut familii si traiesc in strainatate, fara ca partenerul de viata sa stie ca sotul sau sotia lui au fost candva un „ea” sau un „el”. Viata lor de cuplu decurge normal, numai ca nu pot avea copii”, continua prof. Lascar. Procedura chirurgicala este complicata, iar operatia poate dura si zece ore. Mai simplu pare sa fie in cazul barbatilor care devin femei. Pacientul se transforma in pacienta si toata viata va trebui sa urmeze un tratament hormonal care are rolul de a-i pastra caracteristicile feminine, cum ar fi lipsa pilozitatii de pe corp, vocea sau sanii. Invers, de la femeie la barbat, trecerea este mai anevoioasa, intrucat chirurgul, trebuie sa realizeze un organ sexual masculin. „In aceste cazuri, penisul este reconstruit din muschii, nervii, venele si pielea preluata de pe unul dintre antebratele pacientului. Pentru a-i da rigiditate se foloseste si un fragment de os prelevat tot de la antebrat. Cand transformam un barbat intr-o femeie, dupa catva timp, vaginul nou este atat de bine realizat incat nici chiar un ginecolog nu il poate deosebi de unul natural.” In timpul dificilelor operatii, chirurgul se concentreaza mai bine daca asculta muzica clasica, preferatul sau fiind Mozart.
Primul succes al prof. Ioan Lascar a fost „Sorina”, care a facut operatia de schimbare a sexului in urma cu 12 ani. „Sorina e o persoana foarte influentabila”, ne-a spus prof. Lascar. „La cativa ani de la operatie a renuntat la tratamentul hormonal, apoi si-a scos implanturile de silicon de la sani pentru ca ii era frica sa nu se imbolnaveasca de cancer. Asa auzise ea. Apoi am aflat ca nu-i mai place nici vaginul realizat de mine si ca vrea sa si-l schimbe cu unul facut din intestin. Cred ca nici ea nu mai stie ce vrea sa fie, barbat? Femeie?”