Românii care și-au făcut provizii pentru 5 ani de acum încolo: ”Să am curent de la rețea în acest timp ca să nu se dezghețe congelatoarele”

Publicat: 08/11/2022 | 14:31
Borcane cu roții și castraveți Sursă foto: Pixabay

Având în vedere scumpirile masive ce au avut loc în anul 2022, mulți români au luat atitudine, iar de teamă ca prețurile alimentelor să nu crească și mai mult, ei și-au făcut provizii ce le vor ajunge mulți ani de acum înainte. Iată despre ce categorie de persoane este vorba și unde locuiesc acestea mai exact.

Pe un grup de Facebook, unde sunt înscrise persoanele care locuiesc sau care s-au mutat în mediul rural, mai mulți cetățeni au povestit că s-au ocupat de aprovizionarea cămării și că acum pot trăi mai bine de 5 ani cu mâncarea pe care o au.

”Cu ce am în casă la ora actuală pot trăi cam 5 ani fără să mai cumpăr nimic cu condiția să am curent de la rețea în acest timp că să nu se dezghețe congelatoarele. Am inclus lemne pentru foc, alimente, sămânță, plus animalele din curte și hrană lor”, a scris un român pe grupul de Facebook ”Mutat la țară – viața fără ceas”.

CITEȘTE ȘI: VESTE PROASTĂ PENTRU ROMÂNI. SE ANUNȚĂ SCUMPIRI MAJORE ȘI ÎN 2023

”De când stau la țară, toamna cel puțin, am în casă conserve diverse, pălincă, murături, brânză, ulei, mere, nuci, legume (lăzi întregi de cartofi) pentru toată iarna – uneori trec și două-trei săptămâni până să ajung la un supermarket – asta ca idee, deși, încerc să cumpăr de la țară ceea ce nu pot produce.

Acum a mai rămas să cumpăr carne pentru cârnați de afumat și pus la uscat în pod. Încă nu e destul de rece pentru asta.

De exemplu, când am de cumpărat mazăre, pentru că mazărea nu crește bine în grădina de munte, cumpăr mai multă decât e nevoie pe moment și o pun în lada frigorifică – să fie.

Lemne am și pentru iarna viitoare, pentru că e mai bine să le pregătești cu un an înainte ca să fie bine uscate atunci când le bagi în sobă. Oricum, nu cred că se vor ieftini la anul. Energia electrică e atât cât vine de la rețea.

Și ca să răspund primul la întrebare, 2 ierni căldura, aproape o iarnă alimentele – iar asta e valabil pe la toți cei din jur, aici la munte”, a mai scris o persoană pe rețeaua de socializare.

Legume Sursă foto: Pixabay

Topul scumpirilor la alimente din ultimul an

Potrivit datelor Institutul Naţional de Statistică (INS), în intervalul septembrie 2021 – septembrie 2022, alimentele care s-au scumpit cel mai mult au fost zahărul, cu creşteri de 49,99%, uleiul comestibil (+ 46,98%) şi cartofii, cu o majorare de preţ de 42,83%.

VEZI ȘI: SCUMPIRILE SE ȚIN ÎN LANȚ! CÂT VOR AJUNGE SĂ COSTE PRODUSELE BIO DE PE PIAȚĂ