O mare categorie de români ar putea primi circa 500 de euro, în fiecare an, timp de 20 de ani dacă respectă anumite condiții impuse de stat. Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit în ultima ședință de Guvern despre problema pășunilor, care înainte erau eligibile pentru a putea fi împădurite, însă peste noapte ar fi pierdut această șansă. Oficialul susține că va introduce o ordonanță de urgență pentru a face anumite schimbări privind acest lucru.
Mircea Fechet a dezbătut, de curând, problema pășunilor care nu mai pot fi împădurite potrivit unei hotărâri luate de niște parlamentari. „În Parlament, un grup de parlamentari, nici nu mai contează de la ce partid erau, au decis că mai bine scoatem păşunile din suprafeţele care să fie împădurite”, spunea ministrul Mediului, într-o emisiune la Prima TV.
Ministrul crede că această decizie avea logică doar pentru anumite tipuri de pășuni, care au o înaltă valoare ecologică și ar fi fost păcat să fie transformate în păduri. Doar că, Mircea Fechet spune că nu poate fi de acord cu hotărârea respectivă, în cazul pășunilor pe care nici animalele nu mai pasc și care s-au degradat în timp. Acesta consideră că pe astfel de bucăți de teren s-ar putea planta pomi.
„Cu asta pot fi de acord însă în acelaşi timp sunt foarte multe păşuni care astăzi nici animalele nu mai pasc, nici nu mai coseşte nimeni de acolo nimic, sunt degradate şi se împăduresc oricum natural şi pentru acele suprafeţe n-avem niciun motiv să nu le împădurim”, a spus ministrul.
În acest context, acesta a explicat că există finanțare prin PNRR pentru toate cheltuielile legate de împădurire. Mircea Fechet a dezvăluit că pentru a pune un hectar de stejar împreună cu lucrările silvice ce trebuie făcute anual, timp de vreo șase ani, se ajunge la suma de 20.000 de euro pentru fiecare hectar. Așa că, beneficiarul primește anual de la de la Ministerul Mediului o sumă de 456 de euro, timp de 20 de ani, numită primă de sechestrare a carbonului.
„Cu alte cuvinte extindem suprafaţa împădurită a României şi încercăm să compensăm acest lucru, pentru că altfel oamenii fie le-ar lăsa păşuni şi primesc acolo o subvenţie fie le-ar lăsa nelucrate. (..) Am discutat şi cu primul-ministru şi vom găsi soluţia juridică să o facem prin ordonanţă de urgenţă iar sume deocamdată avem pentru că la capitolul împăduriri avem peste un miliard de euro bani din grant, nu din împrumuturi, sunt banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană şi nu trebuie să mai dăm nici un euro înapoi şi care aşteaptă să fie cheltuiţi la biodiversitate”, a conchis ministrul Mediului.