Romanii care le fac mezeluri italienilor
OBICEI. Familia Belei e nelipsita de la slujba de duminica, oficiata de parintele Giuseppe Integrare. Angajatii fabricii Ferriere se bucura de respectul comunitatii locale Mihai Bacalu Cu toate ca italienii au devenit aproape intoleranti in privinta romanilor, pe care-i considera in general criminali sau cersetori, exista o comunitate insemnata care se bucura de respect in Italia. CANCAN a vizitat orasul Ferriere, din provincia Piacenza (nordul Italiei), si a descoperit o fabrica de mezeluri ai carei angajati sunt exclusiv romani. La slujba de duminica trecuta, romanii au fost binecuvantati de preotul Giuseppe, care le-a explicat localnicilor ca „ei sunt cei care fac salamul pe care-l mancati voi”. Preotul a dat mana cu mai multi reprezentanti ai comunitatii romanesti din regiune, spunand ca sunt cetateni onorabili. Printre ei s-au aflat Maria si Ioan Sicoe, din Vidra, care au ajuns recent in Italia, impreuna cu copiii, in cautarea unei slujbe bine platite. „Vom sta aici pana ne facem casa in Vidra, nu mai mult”, ne-a asigurat Maria Sicoe. Costel si Mihaela Belei, din Botosani, lucreaza la aceeasi fabrica de mezeluri. Au venit in Italia de trei ani si s-au calificat la locul de munca, a povestit, pentru CANCAN, Costel.
Barmani si ospatari romani, in localurile din zona Piacenza
Monica Marar, un asistent social din Iasi, lucreaza vara ca ospatar in restaurantele din Italia pentru a-si plati ratele la casa. In zona Piacenza, in mai toate localurile lucreaza romani, incat ai senzatia ca n-ai parasit Romania. Geta, din Suceava, lucreaza in Italia impreuna cu sotul ei, pentru renovarea casei din tara. „Nu vom sta aici mai mult”, ne-a spus tanara de numai 21 de ani.