Șoferii care au ales să conducă o mașină electrică se confruntă cu o problemă foarte mare în ultima perioadă. Creșterea prețurilor îi determină pe mulți să se întrebe dacă au făcut sau nu cea mai bună alegere în momentul în care au optat pentru un astfel de mijloc de transport.
Prețurile pentru energia electrică au crescut semnificativ în ultimele luni, tocmai de aceea românii au parte de o problemă cu care nu se așteptau să se confrunte. Trecerea la mobilitatea verde nu mai este văzută cu ochi buni, mai ales dacă stăm să luăm în calcul faptul că românii nu își mai permit în ultima vreme să își alimenteze mașinile.
VEZI ȘI: CÂT TE COSTĂ CURENTUL PENTRU O MAȘINĂ ELECTRICĂ, ÎN ROMÂNIA?
Nu mai este un secret faptul că energia electrică a devenit din ce în ce mai scumpă de la începutul anului, mai exact din momentul în care Rusia a invadat Ucraina. Șoferilor le este din ce în ce mai greu să își alimenteze mașinile, mai ales la stațiile de alimentare special amenajate. Dacă înainte se gândeau că ar fi o soluție să își încarce mașinile acasă, acum le este teamă că ar putea avea parte de o factură uriașă la final de lună.
„Am o factură de 1.250 de lei la prima vedere. Enorm… este greu de suportat pentru orice salariu. Mașina electrică este foarte convenabilă, tariful nu e convenabil”, a declarat o femeie care și-a achiziționat o mașină electrică în urmă cu un an.
CITEȘTE ȘI: MAȘINĂ ELECTRICĂ CONCEPUTĂ ÎN ROMÂNIA. CÂND AR PUTEA CIRCULA PE STRĂZILE DIN ȚARĂ?
Specialiștii au făcut un calcul rapid, în urma căruia rezultă că pentru 1.000 de km, cei cu mașini electrice vor avea de achitat 190 de kWh. Dacă ar fi să ne gândim la o mașină normală, va fi nevoie de 70 de litri de benzină sau 60 de litri de motorină pentru aceeași distanță. Astfel, toate cele trei autovehicule vor ajunge la un consum ce îi va face pe posesori să scoată din buzunar în jur de 470 de lei.