Agenția Națională Antifraudă (ANAF) a anunțat faptul că, începând din anul 2023, proprietarii de locuințe, dar și chiriașii riscă să fie sancționați penal, dacă nu fac contracte de închiriere. Iată cât de aspră este amenda.
Începând cu anul 2023, toți cetățenii din România care își închiriază casele, apartamentele sau garsonierele vor trebui să încheie contracte de închiriere cu chiriașii lor, pe care vor trebui să le înregistreze la Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Această măsură a fost luată deoarece mulți proprietari nu își declară veniturile obținute din închirierea caselor lor la ANAF pentru a nu plăti impozitul de 10%, iar acum, în plină criză financiară, din ce în ce mai mulți proprietari refuză să mai înregistreze contractele de închiriere la ANAF.
Fiscul a anunțat și faptul că în primele luni ale acestui an s-au înregistrat cu 25% mai puține contracte de închiriere, față de perioada similară a anului trecut.
În cazul în care cetățenii nu vor să facă un contract de închiriere, aceștia riscă închisoarea de la doi la opt ani și interzicerea unor drepturi sau amendă penală. Avocatul Doru Neamțu a explicat, cu exactitate, ce se întâmplă în cazul în care chiria pentru o locuință este achitată ”la negru”.
”Legea prevede sancțiuni extrem de aspre pentru astfel de fapte, respectiv închisoarea de la doi la opt ani și interzicerea unor drepturi sau amendă penală. Individualizarea pedepsei se realizează în funcție de valoarea prejudiciului, precum și de momentul și condițiile în care acesta este acoperit.
Să vorbim despre situația în care chiriașul se prezintă cu bună știință și în înțelegere cu proprietarul ca fiind un comodatar, iar chiria este plătită, respectiv încasată „la negru” (nedeclarată). O astfel de înțelegere este element constitutiv al infracțiunii de evaziune fiscală, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile. Astfel, răspunderea penală este a tuturor celor implicați, adică, inclusiv a chiriașului.
Chiar dacă autorul infracțiunii este proprietarul (pentru că acesta nu-și declară veniturile în vederea fiscalizării), chiriașul va fi considerat complice, adică persoana care, cu intenție, înlesnește sau ajută în orice mod la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală. Potrivit Codului penal, complicele va fi pedepsit cu aceeași pedeapsă prevăzută de lege pentru autor”, a declarat avocatul, scrie Capital.ro.
VEZI ȘI: ANAF A BLOCAT CARDURILE A MII DE PENSIONARI. CUM A FOST POSIBIL AȘA CEVA