Vești bune pentru românii care au lucrat minim un an în străinătate. Aceștia vor primi pensia comunitară din partea statului pentru care a muncit. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să beneficiezi și tu de acești bani?
Toți românii care au lucrat legal timp de minim un an în străinătate pot beneficia acum de pensia comunitară. Persoanele care au cetățenie română vor beneficia de banii din partea statului în care a lucrat cu o singură condiție, să fie parte din Uniunea Europeană, respectiv Spațiul Economic European.
CITEȘTE ȘI: PÂNĂ LA CE DATĂ ÎȚI MAI POȚI CUMPĂRA VECHIME PENTRU PENSIE? CE ARATĂ LEGISLAȚIA
Pensia comunitară este mecanismul prin care autoritățile de la Bruxelles au decis să întindă o mână de ajutor la vârsta pensionării celor care au lucrat pe graniță, în UE. Atâta timp cât ți-ai plătit contribuțiile la stat acolo unde ai avut un loc de muncă, banii cu pricina ți se vor întoarce sub formă de pensie.
Un bun exemplu ar putea fi constituit din românii care au lucrat în Italia și au plătit regulat contribuții la I.N.P.S., au dreptul la prestații de pensie în aceleași condiții de vârstă și de contribuții prevăzute pentru cetățenii italieni. Cetățenii români pot primi pensie pentru limită de vârstă, pensia de urmaș și pensia anticipată sau pe caz de boală.
Românii care au muncit mai mulți ani peste hotare sau cel puțin un an, iar la momentul pensionării decid să se întoarcă în România sau să se mute în altă țară membră U.E., pot solicita pensia statului pentru care au muncit din locul în care se află în perioadă pensionării.
Cuantumul pensiei va fi calculat conform legilor din fiecare stat pentru care solicitantul a muncit și cotizat, iar toate contribuțiile vor fi însumate, astfel, încât să se obțină o singură pensie. Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcție de unde se află persoana pensionată.
Mai mult, cetățenii români care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au locul de rezidență și trebuie să aibă vârsta pentru ieșire la pensie, conform legii din România, adică 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. În acest caz, li se va calcula vechimea de muncă pe teritoriul României.
De reținut! Dacă la momentul respectiv cetățeanul român locuiește sau muncește în alt stat european, va trebui să aștepte să împlinească anii de ieșire la pensie din țara respectivă, apoi îi va fi calculată vechimea de muncă regulară pe acel teritoriu.
Cererea de pensionare poate fi depusă doar de la data la care solicitantul îndeplinește condițiile de pensionare prevăzute de lege.
”O persoană care a lucrat în România și în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplinește condițiile necesare, în funcție de tipul de pensie solicitată. Depunerea la casa de pensii a unei astfel de cereri chiar şi cu o zi înainte de data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege are drept rezultat respingerea acesteia”, a declarat consilierului juridic Gabriela Pintea.