De la data de 1 octombrie 2023, românii care au credite cu dobândă variabilă vor plăti aproape la fel cu cei care au credit cu rate egale. Valoarea IRCC a ajuns aproape egală cu cea ROBOR.
Trimestrul al doilea pentru valoarea IRCC arată o creștere cu aproximativ 0,02% față de trimestrul 1, ajungând de la 5,94% la 5,96%. Nu mai puțin de 450.000 de români depind de IRCC și au considerat că este o variantă mai avantajoasă decât ROBOR. Pe de altă parte, ROBOR la 3 luni s-a stabilit, de mai bine de o lună, la 6,40%. A scăzut în timp ce IRCC a tot urcat, ajungând la o valoare similară. Astfel, indiferent de varianta de creditare, cei care au făcut împrumuturi la bănci nu par să aibă parte de vești bune.
IRCC înseamnă Indicele de referință pentru creditele consumatorilor. Avem doua situații: indice trimestrial și indice zilnic.
IRCC zilnic al pieței monetare interbancare se calculează zilnic și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.
IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
(CITEȘTE ȘI: Vești importante pentru români! Ce se întâmplă cu cei care au credite la bancă)
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.
Ratele de referintă ROBOR se stabilesc pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămană), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni). Începând cu 11 noiembrie, BNR a renunțat să mai comunice ROBOR 9M.
Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referintă media aritmetică a cotațiilor de dobandă utilizate de zece bănci selectate de BNR.
(CITEȘTE ȘI: Românii cu credite au parte de o nouă lovitură! Ce se întâmplă cu ratele în funcție de IRCC)