Românii care ar putea să iasă cu 2 ani mai devreme la pensie. Condiția impusă de noul proiect de lege

Publicat: 21/10/2024 | 11:10
Foto: Arhivă Cancan

Vești bune pentru acești români! O nouă inițiativă legislativă, care urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților, vine în sprijinul locuitorilor din zonele intens poluate din România. Iată despre ce este vorba!

Inițiativa  propune revenirea la un drept anulat de noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie, care permitea reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru persoanele care au lucrat în astfel de regiuni. Potrivit acestei modificări, dacă un angajat a muncit timp de 30 de ani într-una dintre localitățile afectate de poluare, va putea ieși la pensie mai devreme fără a suporta penalizări.

Acești români pot ieși cu 2 ani mai devreme la pensie

În baza legii anterioare, cei care activau în zone poluate aveau acest avantaj. Însă, odată cu adoptarea noii legi la 1 septembrie, acest privilegiu a fost eliminat, fapt care a generat nemulțumiri, în special din partea celor care trăiesc și muncesc în aceste zone afectate de poluare. Noua propunere legislativă vine să „repare” această nedreptate, prin reintroducerea reducerii vârstei standard de pensionare cu doi ani pentru cei afectați, potrivit Newsweek.ro

Astfel, dacă modificarea legislativă va fi adoptată, locuitorii din mai multe localități intens poluate din țară ar putea beneficia din nou de pensionare anticipată. Lista localităților include, printre altele: Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele și multe altele din diverse județe precum Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Neamț, Prahova, Teleorman, Suceava, Timiș și Tulcea.

Este important de menționat că pentru a beneficia de acest drept, persoanele în cauză trebuie să fi locuit cel puțin 30 de ani în una dintre aceste zone afectate de poluare și să fi lucrat în condiții de mediu dăunătoare sănătății. De asemenea, propunerea stipulează clar că nu va exista o penalizare financiară pentru cei care aleg să se pensioneze anticipat, spre deosebire de alte cazuri de pensionare anticipată.

Această inițiativă legislativă vine într-un context în care recalcularea pensiilor și noile condiții de pensionare au stârnit numeroase discuții și nemulțumiri. Deși majoritatea pensionarilor au beneficiat de creșteri semnificative ale pensiilor, o parte a populației se confruntă cu situații în care drepturile lor au fost limitate sau chiar retrase, cum este cazul celor din zonele poluate.

Citește și: AM FĂCUT CALCULUL! CÂȚI LEI PRIMEȘTE UN ROMÂN, DUPĂ RECALCULARE, DACĂ A LUCRAT 40 DE ANI CU CARTE DE MUNCĂ