Românii au primit de la stat peste 100 de milioane de lei pentru a-i hrăni și caza pe ucraineni. Nu se știe dacă banii au fost folosiți cu același scop

Publicat: 17/08/2022 | 10:44
Lei

Statul român a plătit în perioada aprilie-iunie aproape 108 milioane lei pentru cazarea şi masa cetățenilor ucraineni. Cu toate acestea, nu s-a ținut nicio evidență pentru câte astfel de persoane s-au decontat acești bani.

Mai concret, românii au primit bani din partea statului, însă nu sunt nevoiți să declare la ANAF chiriile și nici nu au alte obligații de plată. Cei care încasează bani pentru cazarea ucrainenilor – până la 2.100 de lei pe lună pentru fiecare persoană.

Guvernul, în loc să le dea în mod direct banii refugiaților ucraineni, le-a oferit tot românilor care îi cazează banii pentru hrana necesară acestora.

CITEȘTE ȘI: REFUGIAŢII UCRAINENI TREC PRIN CLIPE GRELE ÎN ROMÂNIA: „ACUM CÂTEVA ZILE, AM CUNOSCUT O FATĂ DIN UCRAINA LA METROU”

Bucureștenii au primit cei mai mulți bani de la stat

Lider în ceea ce priveşte sumele decontate de persoane fizice este zona Bucureşti-Ilfov – cu 18,4 milioane lei, urmată de Constanţa – cu 10,6 milioane lei, Suceava – 6,85 milioane lei, Cluj – 5,61 milioane lei şi Sibiu – 4,9 milioane lei.

Potrivit unei analize Profit.ro, din suma totală de 108 milioane de lei, oferită de către guvern, 87,3 milioane sunt bani decontaţi de către persoane fizice care au cazat ucraineni, iar restul, de către persoane juridice.

Zeci de mii de ucraineni locuiesc în prezent în România, iar unii au decis deja să rămână pe termen mai lung la noi în țară. Numărul persoanelor dislocate din Ucraina care au rămas în România era de aproximativ 84.000 la mijlocul lunii iulie, iar dintre aceștia aproximativ 45.000 au primit o formă de protecție temporară (inclusiv câteva sute de cetățeni ai altor state strămutate din Ucraina).

Altfel spus, aproximativ 1 din 10 persoane strămutate din Ucraina care au intrat în România din Ucraina au și rămas aici, făcând din România una dintre cele mai importante 10 țări de destinație, la același nivel cu Slovacia, Republica Moldova sau Bulgaria dar mult sub Polonia, Germania, Turcia, Cehia, Italia sau Spania. Dacă raportăm numărul de cetățeni Ucraineni strămutați în România la total populației, putem observa că România rămâne o destinație importantă deși nu printre primele 10.

VEZI ȘI: SE STRÂNG BANI PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA. VEDETELE INTERNAȚIONALE, MOBILIZARE FANTASTICĂ!