Stare de alertă! România, sub un nor de particule și compuși chimici! Stați în case

Publicat: 26/09/2021 | 12:41

Efectele secundare ale vulcanului din La Palma se vor resimți și în România. O cantitate mare de dioxid de sulf este generată în Europa. România va fi sub norul de particuele și compuși chimici rezultați în urma erupției vulcanului. 

 

Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică, a explicat fenomenul care va lua cu asalt România duminică și a explicat consecințele efectelor pe termen lung al dioxidului de sulf în aer:

(VEZI ȘI:SCENE DE COŞMAR ÎN INDONEZIA! UN VULCAN A ERUPT ŞI A UCIS CINCI PERSOANE!)

„Modelele sunt în evoluţie. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timişoara şi se va întinde peste toată ţară până luni seară, dacă nu apar alte evoluţii. Aşadar, timp de două zile ar putea fi deasupra ţării. România poate fi sub norul de particule şi compuşi chimici rezultaţi din acea zonă.   Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălţimi foarte mari în timp, pot apărea compuşi chimici secundari şi de modificare măcar locală a acestor proprietăţi legate de aerosolii din atmosferă la înălţimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat Silviu Gurlui pentru digi24.ro.

Masca de protecție este folositoare și în condiții de poluare

Silviu Gurlui a sfătuit persoanele care locuiesc în zona de vest a României să poarte mască deoarece nivelul de poluare din aer o să fie peste media normală:

”Ar fi indicat că persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece sunt condiții pentru o poluare mai mare”, spus profesorul de fizică.

Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului. În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului.

(VEZI ȘI:EXPLOZII PUTERNICE PE ETNA! A FOST RIDICAT NIVELUL DE ALERTĂ)

 

Sursa foto: Pixabay.ro