România trece la ora de vară! Cum influențează sănătatea această schimbare

Publicat: 22/03/2022 | 20:14

Trecerea la ora de vară face ca ziua în care se întâmplă acest lucru să fie cea mai scurtă din an. Acest proces are loc în fiecare an, cu scopul de a beneficia de o perioadă mai îndelungată de lumina naturală. În 2022, trecerea la ora de vară va avea loc în noaptea de 26 spre 27 martie, ultimul weekend al primei luni de primăvară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an.

De ce se schimbă ora?

În 1784, cercetătorul american Benjamin Franklin a sugerat această metodă într-o satiră. Acesta a precizat că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui. Ideea utilizării orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson. Entomologul a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină ca să studieze insectele. Acesta a venit cu această idee în anul 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia, conform stirileprotv.ro.

Schimbarea orei ne afectează sănătatea

Trecerea la ora de vară are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Schimbarea poate veni la pachet cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

”Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program. Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

Trecerea la ora de vară crește riscul sinuciderilor

Un studiu australian a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.

O altă cercetare realizată în Suedia a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Diverse studii au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.

Sursa foto: Pixabay.com