Ora de iarnă 2022. Pe ce dată se va schimba ora, de fapt, anul acesta
Românii se pregătesc în această lună să treacă la ora de iarnă pentru a putea avea parte de mai multe ore de somn pe timpul nopții.
După o perioadă călduroasă în care s-au bucurat de ora de vară, este momentul ca oamenii să se reacomodeze cu ora de iarnă și cu fusul orar. Acest lucru ar putea determina probleme destul de mari cu somnul pentru unii, dar care se vor putea rezolva într-un timp relativ scurt.
VEZI ȘI: ORA DE VARĂ SAU ORA DE IARNA? CARE VA FI ALEASĂ DREPT ORA PERMANENTĂ ÎN EUROPA?
România va trece la ora de iarnă pe 30 octombrie
Pentru cei care nu știu, schimbarea se va produce în noaptea din spre 29 spre 30 octombrie 2022, ora 04:00 devenind ora 03:00. Această schimbare va determina „lungirea” zilei de 30 octombrie cu o oră, oamenii având posibilitatea să doarmă mai mult.
Ora de vară și ora de iarnă au fost adoptate de către statele membre ale Uniunii Europene din dorința de a le oferi oamenilor un confort sporit. Astfel, vara, când soarele răsare dimineața devreme, oamenii pot beneficia de mai mult timp în care se pot bucura de lumina naturală. În schimb, iarna cetățenii au nevoie de cât mai multe ore pe care să le petreacă în casă, la căldură, până ce soarele va răsări. Specialiștii susțin că această schimbare ar putea determina mici probleme pentru unele persoane, deoarece va fi nevoie de o reacomodare cu noul fus orar. În urma studiilor realizate, românii au nevoie de 1-2 săptămâni pentru a putea reveni la normal și pentru a se putea bucura de un somn odihnitor.
CITEȘTE ȘI: ORA DE VARĂ 2022. CUM NE INFLUENȚEAZĂ SĂNĂTATEA SCHIMBAREA OREI
În ţara noastră, oamenii au trecut pentru prima dată la ora de vară pe 22 mai 1932, când ora 00:00 a devenit ora 01:00. Din 1933 până în 1939, ceasul era dat înainte în dimineaţa primei duminici din aprilie. Între aprilie 1940 şi noiembrie 1942, românii au avut doar ora de vară. De-a lungul timpului au existat și alte state care au optat pentru trecerea la ora de iarnă/vară printre care se numără și Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania