Weekendul acesta, România a fost traversată de un ciclon care a adus furtuni, tunete, fulgere și intensificări ale vântului. Specialiștii în meteorologie susțin că ar fi fost un fenomen neobișnuit, pentru această perioadă. Localnicii din Constanța și Brăila au primit mesaj Ro-Alert. De altfel, a fost emis și un cod galben de vânt puternic. Pe de altă parte, Europa este afectată de furtuna Ciaran. Detaliile se află mai jos, în articol.
În weekendul 4-5 noiembrie 2023, România a fost traversată de un ciclon care a adus furtuni cu tunete și fulgere, dar și rafale de vânt puternice. În București, de exemplu, sâmbătă, 4 noiembrie, s-au înregistrat fenomene meteorologice atipice pentru această perioadă. Iar acestea au fost formate în urma valului de aer cald care a traversat țara noastră. Meteorologul Mihai Timu a declarat: „Avem un contrast de mase între un aer mai cald din nordul Africii și un aer mai rece, care a coborât peste mare parte din Europa. Avem acel ciclon care se va genera în orele următoare și va evolua pană diseară, dinspre nordul Bulgariei către Republica Moldova”.
Tot sâmbătă, localnicii din Constanța și Brăila au primit mesaj Ro-Alert. Vântul a suflat puternic și peste 30 de arbori și stâlpi de electricitate au fost doborâți. Nu mai puțin de 35 de apeluri au fost înregistrate la 112. În Brăila, prin mesajul Ro-Alert, cetățenii au fost sfătuiți să nu își părăsească locuințele. Au fost rafale de vânt de 80 km/h. Codul galben de vreme rea s-a menținut pentru marea parte a Munteniei și sudul Dobrogei.
Astăzi, meteorologii au emis un cod galben care va fi valabil până luni, 6 noiembrie, ora 02:00. ANM a transmis: „Vântul va avea intensificări pe parcursul zilei în Banat, Crișana, vestul și nord-vestul Transilvaniei și în zonele montane cu viteze de 55…70 km/h, iar seara și noaptea mai ales în Carpații Orientali. La altitudini mai mari de 1700 m, rafalele vor depăși 90…100 km/h.
Notă: intensificări temporare ale vântului se vor semnala și în regiunile estice și sud-estice, cu viteze în general de 45…50 km/h. În regiunile intracarpatice vor fi averse, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp”.
Pe de altă parte, furtuna Ciaran face ravagii în Europa. Cel puțin 11 persoane au murit din cauza fenomenelor meteo extreme. Râurile au ieșit din matcă, au fost provocate inundații, iar multe gospodării au rămas fără electricitate. Vezi aici mai multe detalii.
Sursă foto: meteoromania.ro, Pixabay