România, ţinta celei mai mari acţiuni de SPIONAJ CIBERNETIC din ultimii 20 de ani
Este vorba despre un virus care a pătruns în calculatoarele mai multor instituţii din ţara noastră şi din celelalte state ale Uniunii Europene, rolul său fiind să „fure” informaţii confidenţiale.
STS, SRI şi SIE au reuşit să creeze un antivirus care a curăţat calculatoarele instituţiilor din România.
Compania Kaspersky Lab, specializată în produse pentru securitatea informatică, a detectat o campanie de spionaj cibernetic care vizează de cinci ani ţări din Europa de Est şi foste state sovietice, printr-un program creat de experţi rusofoni.
Campania, care are numele de cod „Octombrie Roşu”, vizează „reprezentanţe diplomatice, administraţii şi institute de cercetare ştiinţifică”, explică grupul Kaspersky Lab. Virusul era gândit astfel încât să acceseze şi să copiete fişiere care aveau cuvinte-cheie precum „preşedinte”, „guvern”, „buget”, „Uniunea Europeană” sau „Statele Unite”.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat că atacul cibernetic „Octombrie Roşu” mediatizat de către firma Kaspersky a fost investigat de SRI încă din 2011, iar acesta a vizat accesul la reţele informatice de interes naţional şi culegerea de „informaţii confidenţiale”, nu clasificate.
„Atacul a avut ca obiectiv obţinerea de informaţii confidenţiale, nu clasificate, deoarece informaţiile clasificate nu se află pe calculatoare conectate la Internet. Noi vorbim de calculatoare conectat la Internet”, a declarat Sava.
„Acest agresor cibernetic urmărea să scoată documente privind politica statului şi deciziile luate în anumite instituţii. SRI a anunţat toate instituţiile statului, dar şi partenerii noştri privaţi„, a mai spus oficialul SRI.