Romania, tara tuturor impozitelor

De: Cancan
Publicat: 06/03/2008 | 00:00

Comparatie. In UE se platesc, in medie, circa 30 de impozite, iar in Romania, aproape 100, plus alte 200 de taxe si dari Arpad Dobre In ultimii 5 ani au fost emise peste 5.300 de acte normative care il obliga pe contribuabilul roman sa plateasca fix (deocamdata) 306 taxe, impozite, timbre, accize etc. Potrivit autoritatilor, peste 80% dintre resursele bugetului de stat pe 2008 vor fi reprezentate de incasarile din TVA, contributiile pe salariu, impozitele pe profit si venit si din accize. In aceste conditii, analistii de la „Capital” considera ca „restul” covarsitor al sutelor de taxe platite de romani asigura, de fapt, plata salariilor (in multe cazuri consistente) functionarilor din diverse institutii de stat. Iata cateva dintre impozitele cel putin bizare practicate in Romania:

Taxa pe apa de ploaie

In facturile platite pentru canalizare, o parte din suma datorata este pentru apa de ploaie ajunsa in canal. Nivelul taxei se stabileste ori prin decizie a consiliului local, ori pe baza unui algoritm stabilit in functie de datele furnizate de ANM privind precipitatiile.

Taxa pe medicii atomici

Romania are o centrala nucleara si o Comisie Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare. Aceasta are printre sursele de venituri si o taxa pentru autorizarea desfasurarii activitatilor de testare medicala sau psihologica a personalului dintr-o centrala nucleara.

Timbru pentru Crucea Rosie

Fondul Crucii Rosii se alimenteaza, printre altele, si cu 1% din pretul biletelor vandute pentru evenimente culturale, de divertisment si sportive, concerte, festivaluri, spectacole, filme la cinematografe. Taxa este valabila si pentru intrecerile sportive la nivel local, national si international.

Taxa radio-TV pentru firme

Fiscul considera ca si angajatii firmelor au timp sa vizioneze sau sa asculte programele televiziunii si radiodifuziunii de stat. Drept urmare, patronii sunt obligati sa plateasca o taxa radio-TV de 80 de lei/luna, iar cei fara angajati platesc o taxa radio de 2,5 lei/ luna.

Taxa pe pahare de cristal

Detinerea de pahare de cristal este considerata un lux in Romania, iar statul percepe o acciza de 30%, desi in alte state UE nu se taxeaza cristalurile. Recenta propunere de scadere a TVA la alimente prevede compensarea resurselor bugetului cu majorarea acestei accize.

Timbrul pentru cal

Prin „Legea calului”, un act normativ adoptat de Parlament in 2006, s-a introdus „timbrul hipic”. Aceasta este o taxa anuala (circa 5 lei in 2006) care, teoretic, trebuie platita de toti proprietarii de cai, pentru finantarea activitatii Autoritatii Hipice Nationale.

Taxa pe calitatea nutretului

Animalele din ferme pot manca furaje doar dupa verificarea acestora contra cost. Taxarea se face pe baza unui ordin emis de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Animalelor privind efectuarea examenelor de laborator pentru hrana animalelor.

Certificatul de animal

Detinerea unui animal este taxata dupa aceleasi principii cu detinerea unui imobil sau a unei masini, iar impozitul se vireaza la finantele locale. Este vorba de plata unei taxe extrajudiciare de timbru, pentru eliberarea certificatului de proprietate asupra unui animal.