Vești groaznice pentru Europa. Industria cărnii de pe întregul continent este amenințată de pesta porcină africană. Boala progresează într-un ritm alarmant, iar în România sunt cele mai multe focare.
România se află în fruntea clasamentului în ceea ce privește focarele de pestă porcină africană, la nivelul întregii Europe. Dintr-un total de 285 de focare, aproape 200 sunt doar în țara noastră.
Mai exact, partea de est a Europei este puternic afectată de această maladie care se răspândeşte rapid în exploatațiile agricole şi duce la sacrificarea a mii de animale.
CITEȘTE ȘI: UN NOU VIRUS PERICULOS A AJUNS ÎN ROMÂNIA. CE BOALĂ GRAVĂ POT TRANSMITE ȚÂNȚARII
De altfel, chiar şefii Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate animală privesc peste porcină ca pe o ameninţare globală şi spun că statele întâmpină probleme serioase în a opri răspândirea acestei boli. De la începutul anului şi până acum peste 71.000 de animale au fost sacrificate din cauza pestei porcine africane, au fost confirmate la nivel european 285 de focare, iar dintre acestea aproape 200 doar în ţara noastră.
La nivel estic, Republica Moldova şi Rusia se confruntă cu probleme mari din cauza pestei porcine, doar săptămâna trecută au fost confirmate 5 noi focare în Rusia. În vest, Germania şi Italia au sacrificat până acum mii de animale şi au confirmat focare în lunile mai şi iunie.
Multă lume se întreabă dacă pesta porcină africană afectează sau nu oamenii. Iată că această infestare nu poate face rău persoanelor, însă, pentru animale este mortală. A apărut pe continentul african în anii 60, iar de atunci a dus la sacrificarea a sute de milioane de porci şi a modificat industria cărnii de porc şi a nutreţului.
Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect. Boala se caracterizează anatomopatologic prin diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și necrotice în diferite organe, iar clinic în formele acute a bolii prin hipertermie (40,5-42,2°C), leziuni cutanate (eritem, cianoza pielii, în special la urechi, coadă, membrele posterioare și pe abdomen, peteșii, echimoze), tulburări digestive (inapetență, vome, constipație, diaree mucoasă sau sanguinolentă), tulburările respiratorii (dispnee, tahipnee, respirație întreruptă, tuse, eliminare de spumă sanguinolentă din gură), tulburări nervoase (somnolență, apatie, adinamie, mers instabil, crampe, hiperexcitație, crize convulsive, pareze și paralizii, decubit lateral), conjunctivită, secreții nazale seroase, seromucoase sau mucopurulente sau epistaxis, la scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul.
Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii. Pesta porcină africană provoacă pierderi economice mari din cauza depopulării catastrofale a fermelor de porci în zonele afectate prin decesul și sacrificare lor, punerea în aplicare a măsurilor sanitare și impunerea restricțiilor comerciale. Pesta porcină africană este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta și este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusă în lista A a Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE).