În perioada următoare, România se va afla sub zodia fenomenelor extreme. Meteorologii anunță vreme rea în mai multe regiuni ale țării, fiind emise coduri galbene și portocalii. La momentul actual, este emis un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat pentru 10 județe. Climatologul ANM a vorbit despre furtunile care pot genera tornade în România. Aproximativ 10% dintre ele pot isca apariția unui astfel de fenomen. Iată detaliile mai jos, în articol.
România este străbătută, la momentul actual, de fenomene meteo extreme. Pe lângă valul de căldură, care creează un adevărat disconfort, meteorologii anunță furtuni, vijelii, vânt intensificat și grindină în anumite zone ale țării. De altfel, în cadrul unei emisiuni, climatologul ANM a vorbit despre tornadele din România. Un asemenea fenomen poate fi creat în urma unor furtuni violente (10% dintre acestea pot genera tornade).
„Tornadele au mai fost și vor mai fi și în România ca și în Europa. Dacă vorbim statistic, nu am avut la intensitatea celor din America de Nord, acolo unde sunt condiții locale care determină rețeta perfectă pentru tornade. Și în Europa, anual sunt în jur de 800 de tornade și intensitățile, totuși, nu ajung la gradul cel mai mare.
Și în România se pot genera astfel de fenomene extreme și în general este vorba de furtunile foarte puternice, dar nu toate generează tornade, cam 10% dintre ele. Din păcate, cu aceste viteze ale rafalelor, de 120 km, este o caracteristică a unui sistem tropical uragan de categoria 1, dar nu vorbim de uragane. Nu doar tornadele dau intensificări de vânt foarte mare”, a transmis climatologul.
Vezi și ANM, ÎN ALERTĂ! COD ROŞU DE VREME SEVERĂ IMEDIATĂ! ROMÂNII, SFĂTUIŢI SĂ NU IASĂ DIN CASE
De altfel, climatologul ANM a expus faptul că atât în țara noastră, cât și în alte zone astfel de fenomene apar și în urma încălzirii globale. Specialistul susține că există și alte tipuri de sisteme de vreme. De exemplu, vântul se poate focaliza pe o anumită arie, și nu în mișcare de rotație. Pe de altă parte, recent, localnicii din Mihăilești și Brașov au surprins vârtejuri, iar imaginile pot fi vizualizate aici. Fenomenul a apărut și în Satu Mare, iar fotografia este disponibila la acest link.
„Ne confruntăm și cu alte tipuri de sisteme de vreme în care nu ai vânt în mișcare de rotație, ci vânt care se focalizează pe o anumită zonă, și atunci poți avea fenomene mai dure decât tornadele. Vorbim despre o intensificare a fenomenelor în general, nu doar în România, pe fondul încălzirii globale”, a spus Roxana Bojariu, șefa departamentului de climatologie ANM, la Antena 3 CNN.
Sursă foto: colaj Pixabay