România, pe urmele Italiei? Anunțul îngrijorător făcut de Virgil Musta: ”Pacienții cu șanse minime nu pot fi decuplați. E primul venit, primul servit”
România se confruntă cu aceeași situație critică în care au fost puși medicii din Italia. Și anume, de a fi nevoiți să aleagă cine va fi tratat în spital deoarece nu mai sunt paturi libere la Terapie Intensivă.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost infectați cu noul coronavirus un număr de 2.466 de persoane. De la începutul pandemiei, 182.854 de oameni s-au îmbolnăvit de COVID-19.
Capitala a intrat în scenariul roșu, din cauza numărului mare de infectări. Situația din România a devenit critică, iar Virgil Musta trage un semnal de alarmă.
”Lucrurile nu arată prea bine pentru că pandemia este în creștere și suntem la limită. E dificil pentru că această alegere poate lăsa traume. Am colegi stresați în gardă, care se întreabă ce să facă dacă vin pacienți și nu sunt paturi cu oxigen, nu mai e loc la ATI. Până acum noi am reușit să trimitem pacienții într-un județ limitrof pentru terapie intensivă. Dar situația devine foarte dificilă.
În primul rând legea nu ne permite că o persoană care are șanse minime de supraviețuire și care se află pe ventilație mecanică să fie decuplată. E principiul primul venit, primul servit. Când vine un pacient sunt criteriile de severitate a bolii, vârstă, comorbidități, investigații biologice asociate patologiei. Toate ne fac să avem o gândire care să permită trierea pacienților, dar e foarte dificil”, e declarat Virgil Musta la Digi24.
Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timișoara, crede cu tărie că mai există o șansă pentru ca sistemul medical să nu se prăbușească în contextul actual. În opinia sa, oamenii trebuie să respecte cu strictețe regulile impuse de autorități. (CITEȘTE ȘI: ULTIMA ORĂ! RO-ALERT ÎN CAPITALĂ! CARE ESTE ANUNȚUL AUTORITĂȚILOR PENTRU BUCUREȘTENI)
”Situația pare scăpată de sub control. Încă mai avem o șansă, dar că să o fructificăm trebuie să fim fermi și foarte exacți. Cred că a fost acel curent care a mobilizat oamenii să nu respecte regulile cunoscând că undeva în firea noastră nu suntem prieteni cu regulile și atunci oamenii nu le-au mai respectat. Cred că și cei care trebuie să implementeze aceste reguli au vina lor pentru că nu au fost suficient de fermi. E greu să analizez eu situația pentru că nu sunt medic de politici de sănătate publică, dar cred că vina este împărțită”, a conchis medicul.