România, obligată să se supună ordinului UE privind interzicerea distrugerii de haine! Ce se întâmplă în țările care fac parte din Uniune
O nouă directivă în ceea ce privește interzicerea distrugerii articolelor textile are putea să vină de la Uniunea Europeană. Mai exact, guvernele statelor membre au căzut, luni, de acord că blocul comunitar ar trebui să interzică distrugerea articolelor textile nevândute. Această decizie vine ca parte a strategiei UE de reducere a deșeurilor printr-o mai mare reutilizare şi reciclare.
Potrivit studiilor, consumul de textile în Europa are al patrulea cel mai mare impact asupra schimbărilor mediului şi climei, după alimente, locuințe şi mobilitate. Se pare că în fiecare an în Uniunea Europeană 5,8 milioane de tone de textile sunt aruncate. Adică, fiecare persoană aruncă în jur de 11 kilograme de textile anual, iar o mare parte ajung la gropile de gunoi sau sunt arse.
Însă, pentru ca directiva interzicerii distrugerii articolelor textile să intre în vigoare este nevoie ca guvernele statelor membre şi Parlamentul European să ajungă la o poziție comună cu privire la Regulamentul Ecodesign. Potrivit unei propuneri inițiale a Comisiei Europene, din luna martie 2022, executivul comunitar ar urma să stabilească la o dată ulterioară dacă va introduce sau nu în vigoare o interzicere a distrugerii.
Însă, până atunci, s-a decis că o interzicere a distrugerii pentru hainele nevândute ar trebui să se aplice imediat, în ceea ce privește firmele mai mari.
(CITEȘTE ȘI: UE LE DĂ LOVITURA DE GRAȚIE ROMÂNILOR DE LA 1 IANUARIE 2024. S-A DICTAT INTERZICEREA TOTALĂ ÎNCEPÂND DE ANUL VIITOR)
Interzicerea distrugerii articolelor textile
Astfel, în urma celor discutate s-a decis ca firmele de talie medie, ce au mai puțin de 250 de angajați, să aibă la dispoziție o perioadă de tranziție de patru ani. Iar în ceea ce privește firmele mici, care au mai puțin de 50 de angajați, să fie scutite de la respectarea interdicției.
Însă, așa cum spuneam, până la intrarea în vigoare a unei directive care să se aplice pentru toată lumea mai este cale lungă. Spania, țara care începând din luna iulie a preluat președinția rotativă a UE, este posibil să fie responsabilă de derularea negocierilor cu privire la această lege cu reprezentanții Parlamentului European. Însă, până acum nu şi-a stabilit încă poziţia de negociere.
Mai mult, noua lege ar urma să creeze de asemenea un nou „paşaport pentru produs digital” care să arate sustenabilitatea ecologică a unui produs pentru a-i ajuta pe consumatori să facă alegeri în cunoştinţă de cauză.