Un nou ciclon se pregătește să lovească România, de această dată un ciclon autentic, care deja a făcut ravagii în Italia, dar și în alte țări. Este vorba despre ciclonul denumit „Cassandra” de către meteorologii italieni și „Finny” de către cei germani. Când va ajunge acesta în România și ce zone o să fie afectate?
Până acum ciclonul Cassandra a lovit deja nordul Italiei și părți din Balcanii de vest, iar seara trecută a ajuns și în Grecia. Potrivit unui buletin de urgență al serviciului național de meteorologie al Greciei, EMY, ciclonul Cassandra aduce ploi, tunete și fulgere în vestul și nord-vestul Greciei, până sâmbătă noaptea. Ei bine, potrivit specialiștilor, acest ciclon ar putea ajunge și în România.
(CITEȘTE ȘI: METEOROLOGII EASEWEATHER ANUNȚĂ O IARNĂ CIUDATĂ ÎN ROMÂNIA. CÂTE ZILE NINGE ÎN DECEMBRIE, IANUARIE ȘI FEBRUARIE?)
Conform lui Lucian Sfîcă, doctor în climatologie, care predă la Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, noul ciclon are putea lovi și România. Astfel, după o scurtă perioadă de vreme stabilă, weekend-ul aduce cu sine un fenomen meteorologic complex, care vine cu ploi abundente și va afecta, în principal, vestul țării.
Așadar, potrivit specialiștilor, ciclonul Cassandra își va face simțită prezența și în România în zilele următoare, după ce traversează Peninsula Balcanică. Se așteaptă o creștere semnificativă a precipitațiilor în special în regiunile de vest ale României, unde acest ciclon își va lăsa amprenta.
În prezent, traiectoria ciclonului indică o evoluție prin Pannonia, ceea ce va aduce precipitații importante în vestul României. De asemenea, specialiștii avertizează că pe lângă precipitațiile principale, o să apară și nuclee secundare care să genereze ploi în alte regiuni ale țării.
„De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei. Îl vom recunoaște pe hărțile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul său, care vor coborî cel mai probabil sub 1000 hPa până la pătrunderea în Peninsula Balcanică în zona dalmată, dar și prin sistemul frontal clasic, cu front cald și rece ce separă masa de aer cald mediteraneană de cea rece maritim polar pătrunsă pe lângă vestul lanțului alpin în vestul Mediteranei.
Cel mai probabil, ciclonul va urma o traiectorie panonică, ce lasă precipitații în principal în vestul țării, dar este posibil să genereze și nuclee secundare la nivelul țării noastre”, spune Lucian Sfîrcă.
Este important de menționat că potrivit Eumetnet, deja sunt coduri roșii de viituri în Italia, zona Emilia Romgna, precum și coduri portocalii. De asemenea, se anunță cod roșu de ploi abundente vânt puternic în Croația, peste 150 litri/mp, rafale de peste 120 km/h, cod roșu de ploi abundente în Serbia, cod portocaliu de ploi și vijelii în Grecia, Slovenia, Bulgaria. În prezent, în România sunt în vigoare trei avertizări cod galben de precipitații însemnate cantitativ.
(VEZI ȘI: COD ROȘU DE FURTUNI! METEOROLOGII ANUNȚĂ O SCHIMBARE RADICALĂ A VREMII. CE ZONE SUNT AFECTATE)