Vești extrem de proaste de la meteorologi! Căldura tropicală începe să-şi facă tot mai bine simţită prezenţa în România. Meteorologii anunţă temperaturi ridicate, anormale pentru această perioadă. Canicula se va instala în zilele următoare în aproape toată țara.
Meteorologii avertizează că, pe 15 august, ţara noastră va fi lovită de masa de aer saharian care face deja ravagii în Europa, dar şi de furtuni extrem de violente, potrivit realitatea.net. Temperaturile vor urca în termometre până la 40 de grade Celsius la umbră, iar în unele zile vor depăşi acest prag, potrivit realitatea.net. Europa a fost lovita în ultima perioadă de un val de căldură extremă. Cele mai afectate ţări au fost Franţa, Portugalia, Spania şi Grecia, unde s-au înregistrat temperaturi şi de 50 de grade Celsius. (Citește și Prognoza meteo 14 august: Vreme caniculară cu maxime de 34 de grade la București)
În România, vremea va fi foarte călduroasă în majoritatea zonelor țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în regiunile nordice, nord-estice, centrale şi în zona montană, unde pe arii restrânse, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona litoralului, dar şi în timpul ploilor.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia şi posibil va atinge izolat pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic în Câmpia de Vest. Conform ANM până la sfârşitul săptămânii, vremea va fi călduroasă, posibil caniculară în zona de câmpie, îndeosebi din sudul ţării. Pe arii restrânse vor fi averse, mai ales la deal şi la munte. (Vezi aici Meteo săptămâna 13 – 20 august | Cum va fi vremea la mare și la munte)
„Luna august e cea mai stabilă lună a vremii în ceea ce priveşte regimul de precipitaţii, dar nu excludem ca şi luna august să aducă perioade de zile călduroase, urmate de perioade în care fenomenele specifice instabilităţii atmosferice accentuate să genereze, din nou, suita care ne-a obişnuit: ploi cu caracter torenţial, vijelii şi căderi de grindină, adică norii de furtună să-şi facă apariţia.(…) Mai multă energie în sistem, mai multă căldură, coroborat cu vapori de apă generează creşterea intensităţii fenomenelor meteorologice extreme ”, a declarat Elena Mateescu.