Dialog pe cord deschis! Dr. STANISLAV RURAC - o importantă lecție despre sănătatea inimii
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » România este pe locul 1 în lume la acest capitol. În țara noastră se află cei mai mulți proprietari de locuințe

România este pe locul 1 în lume la acest capitol. În țara noastră se află cei mai mulți proprietari de locuințe

De: Ileana Mlădinoiu 16/05/2023 | 09:14
România este pe locul 1 în lume la acest capitol. În țara noastră se află cei mai mulți proprietari de locuințe

Poate nu ştiaţi dar România se poziţionează pe primul loc în lume în ceea ce privește rata de proprietate a locuințelor, cu peste 95% dintre apartamente în proprietate privată. Cu alte cuvinte, avem cei mai mulți proprietari de locuințe din lume, cu toate că trăim într-o țară săracă, cu o economie nesigură. Românii au ajuns la concluzia că învestițiile certe sunt în case și terenuri.

România este pe locul 1 în lume la acest capitol. În țara noastră se află cei mai mulți proprietari de locuințe

Potrivit Eurostat, în anul 2020, 70% din populația Uniunii Europene stăteau într-o locuință proprietate personală, în timp ce restul de 30% în locuințe închiriate. Romania se afla pe primul loc în topul statelor membre UE în care cea mai mare proporție a populatiei deține locuințe. Astfel, aproape 96% dintre romani sunt proprietari. În top suntem urmați de Slovacia, cu un procent de 92%, Ungaria și Croația, ambele cu 91%.

La coada clasamentului, privind țările în care cetățenii nu dețin o locuință proprietate personală, se află Germania, cu un procent de doar 49,5%, urmată de Austria cu un procent de 55% și Danemarca cu unul de 59.2%.

Conform raportului Eurostat, în majoritatea statelor, cu excepţia Germaniei, procentul proprietarilor de locuințe este mai mare decât cel al chiriaşilor. În Germania, jumătate, adică 50,4% dintre locuitori sunt proprietarii locuinţelor în care trăiesc, iar cealaltă jumătate, însemnând 49,6% trăiesc într-o locuinţă închiriată. Austria, cu 55%, și Danemarca, cu 59%, fac parte dintre statele unde procentul proprietarilor de locuinţe este redus.

Datele biroului de statistică mai arată că cei mai mulți români locuiesc la case. Cuantumul este de 66% din populația țării, în timp ce 33% din populație trăiește într-un apartament. Restul de 1% trăieşte în alt tip de spaţiu precum casă lacustră, rulote, etc. Irlanda cu 92% este ţara cu cel mai mare procent de locuitori care trăiesc într-o casă, la polul opus fiind Spania unde 66% din locuitori trăiesc în apartamente. Procentul românilor ce locuiesc la casă plasează România pe locul 8 la nivel european.

Motivele care stau la baza preferinței românilor pentru investiția în apartamente, conform propertyconcept.ro

Cumpărarea de apartamente în strânsă legătură cu mentalitatea românilor

În cultura românească, a fi proprietarul unei locuințe înseamnă stabilitate și securitatea financiară. Că-i una moștenită, cumpărată cu bani cash sau prin credite imobiliare, românii au simțul proprietății cu rădăcini foarte adânci. În foarte multe cazuri, tinerii cred că își pot întemeia o familie doar atunci când „se așază la casa lor”, adică atunci când devin proprietari. Până la urmă, cumpărarea unei locuințe devine un scop principal în viața multora dintre români.

Aspectele de natură culturală și istorică

Ne întoarcem în perioada comunistă și constatăm că impactul asupra dezvoltării pieței imobiliare și a atitudinii românilor față de proprietate a fost unul semnificativ. Este arhicunoscut faptul că în perioada comunistă, numită de unii de „tristă amintire”, locuințele erau alocate de stat fiecărei familii. În felul acesta, majoritatea oamenilor deveneau proprietari la prețuri modice, fără a face un efort financiar prea mare. Experienţa aceasta nu a dus decât la consolidarea ideii că a fi proprietar înseamnă marcarea unui succes.

Tradiționalismul şi presiunea socială

Tradiționalismul și presiunea socială sunt alte aspecte care contribuie la preferința românilor pentru cumpărarea de apartamente. În societatea românească, tinerii sunt încurajați, aproape obligați social, să își cumpere o locuință cât mai devreme posibil. Bunicii şi străbunicii lor au avut o casă, aşa trebuie să facă şi ei. Să respecte tradiția.

Percepția negativă asupra statutului de chiriaș

Chiar și în condițiile în care închirierea ar putea fi o opțiune mult mai potrivită, românii aleg tot varianta de a avea propria casă. Nu le place să locuiască în chirie, pentru că nu ar suporta perceperea în mod negativ din partea comunității. Cum să ai statut de chiriaş la vârsta de 60 +de ani? Adesea, statutul de chiriaș este asociat cu lipsa succesului financiar și cu incapacitatea de a investi într-o locuință. Peste toate acestea vine şi percepţia unor proprietari de apartamente de închiriat. Ei nu doresc să accepte persoane vârstnice în casele lor, la gândul că e o dovadă de neseriozitate faptul că aceste persoane nu au încă o locuință a lor. O asemenea percepție poate afecta nu numai deciziile individuale privind locuirea, ci și modul în care societatea românească tratează problema locuințelor în general.

În concluzie, preferința românilor pentru achiziționarea de apartamente ține de mentalitate și de experiența istorică a țării în domeniul locuințelor. Românii ce devin proprietari ai unei locuințe consideră că în felul acesta își asigură un grad mai mare de stabilitate, securitate și succes financiar, în timp ce statutul de chiriaș este văzut adesea în mod negativ.

Piața de închirieri va duce la schimbarea în viitor a mentalității românilor?

Piața de închirieri cu avantajele evidente și schimbările în preferințele tinerilor sau a străinilor veniți să lucreze în România, care se orientează spre închirierea de locuințe și nu spre cumpărarea lor, las să se înțeleagă că în viitor se va observa o posibilă evoluție în mentalitatea românilor. Deja, în ultimii ani, în marile orașe, s-a înregistrat o creștere a cererii de locuințe închiriate, la care contribuie în mare măsură și investitorii imobiliari ce și-au propus să dea o atenție sporită acestui segment al pieței, aflate, am putea spune, potrivit specialiștilor, pe un trend ascendent.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru a se menține la 45 de kg
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Povestea de dragoste dintre Anca Țurcașiu și Gheorghe Gheorghiu: „Era narcisistă” Care a fost motivul real pentru care s-au despărțit
Povestea de dragoste dintre Anca Țurcașiu și Gheorghe Gheorghiu: „Era narcisistă” Care a fost motivul...
Primele imagini cu CRBL după operație! Așa a ajuns să arate artistul după blefaroplastie
Primele imagini cu CRBL după operație! Așa a ajuns să arate artistul după blefaroplastie
Descoperire arheologică șocantă: 76 de copii sacrificați, cu pieptul desfăcut și craniul modificat. Scopul „ofrandei” macabre
Descoperire arheologică șocantă: 76 de copii sacrificați, cu pieptul desfăcut și craniul modificat. Scopul „ofrandei”...
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova nu recunoaște votul din diaspora: „Stoianoglo, preşedintele poporului din Moldova”
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova nu recunoaște votul din diaspora: „Stoianoglo, preşedintele poporului din Moldova”
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul de pace” al lui Putin pentru Ucraina
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
A murit în fața spitalului din Slatina, după ce a fost trimisă acasă. O femeie de 70 de ani s-a prăbușit sub ochii celor două fiice, după ce medicii i-au pus un diagnostic greșit
A murit în fața spitalului din Slatina, după ce a fost trimisă acasă. O femeie...
Suma impresionantă pe care o cere o femeie de la primărie după ce nu a putut să se căsătorească cu iubitul muribund. Orașul care ar putea fi bun de plată
Suma impresionantă pe care o cere o femeie de la primărie după ce nu a...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât muncește bărbatul meu?”
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă:
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Descoperă Oferta LIDL Black Friday 2024: Ustensile Parkside pentru meșteri
Descoperă Oferta LIDL Black Friday 2024: Ustensile Parkside pentru meșteri
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au...
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Prima secție unde votul s-a încheiat. Update
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Prima...
Ce se întâmplă dacă pui acetonă pe gresia din baie. Metoda prin care poți scăpa de o mare problemă
Ce se întâmplă dacă pui acetonă pe gresia din baie. Metoda prin care poți scăpa...
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Prima imagine cu Irinel Columbeanu după ce a făcut un nou AVC şi medicii au ajuns de urgenţă la azil
Prima imagine cu Irinel Columbeanu după ce a făcut un nou AVC şi medicii au...
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Profesor din Neamţ, reţinut pentru corupere sexuală a minorilor
Profesor din Neamţ, reţinut pentru corupere sexuală a minorilor
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii. Explicațiile unui specialist
Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii. Explicațiile unui specialist
Așa scump, bade?! Câți lei costă o porție de cartofi prăjiți în restaurantul lui Nicolai Tand de la Asia Express
Așa scump, bade?! Câți lei costă o porție de cartofi prăjiți în restaurantul lui Nicolai...
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Andreea Antonescu rupe tăcerea despre relația rece cu Andreea Bălan
Andreea Antonescu rupe tăcerea despre relația rece cu Andreea Bălan
Cu ce să ștergi geamurile ca să rămână curate și strălucitoare. Metoda prin care praful nu se va mai depune pe ele
Cu ce să ștergi geamurile ca să rămână curate și strălucitoare. Metoda prin care praful...
Floarea pe care e bine să o plantezi în luna noiembrie. Are culori superbe, un parfum unic, iar până la primăvară se va dezvolta perfect
Floarea pe care e bine să o plantezi în luna noiembrie. Are culori superbe, un...
Ce făcea Cristi Borcea în închisoare. Fostul acționar al Dinamo a fost dat de gol de un coleg de celulă: „Îl bătea și pe Cristian Cioacă la acest capitol”
Ce făcea Cristi Borcea în închisoare. Fostul acționar al Dinamo a fost dat de gol...
×