Drama românului care a pierdut aurul la Paris. Cătălin Chirilă: ”Am plâns în hohote”
ALTCEVA cu Adrian Artene | EDIȚIE SPECIALĂ DE 1 DECEMBRIE
Acasă » Știri » România a urcat în topul celor mai atractive destinații europene pentru investiții. Câți bani străini au intrat în țară

România a urcat în topul celor mai atractive destinații europene pentru investiții. Câți bani străini au intrat în țară

De: Răzvan Scarlat 18/12/2023 | 17:16
România a urcat în topul celor mai atractive destinații europene pentru investiții. Câți bani străini au intrat în țară

România a înregistrat o creștere de 86% a numărului de proiecte ISD în 2022, ceea ce o situează pe locul al cincisprezecelea în rândul celor mai atractive destinații europene pentru investiții, în urcare cu șapte locuri față de anul precedent, se arată în studiul de atractivitate realizat anual de una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din lume.

Studiul EY România, efectuat în prima parte a anului 2023, a evidențiat, potrivit GÂNDUL.RO, un climat optimist pentru investiții, arată reprezentanții companiei.

Conform cercetării, 63% dintre respondenți au spus că intenționează să își stabilească sau să își extindă operațiunile în România, în creștere față de 56% în anul precedent.

Proporția celor care au spus că intenționează să investească peste 100 milioane de euro s-a dublat, ajungând la aproape 14%, față de doar 7% în 2022

Investițiile străine directe (ISD) au totalizat 10 miliarde de euro în 2022, o creștere de 12,3% față de recordul de 8,9 miliarde de euro din anul precedent. Potrivit celor mai recente date ale Băncii Naționale a României (BNR), investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat, în primele zele luni ale anului 6,1 miliarde de euro (comparativ cu 9,5 miliarde de euro în perioada ianuarie – octombrie 2022), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 6 miliarde de euro, iar creditele intragrup, 70 milioane euro.

România, reziliență mai mare decât țările vecine

Potrivit autorilor studiului, deși România nu este izolată de turbulențele economice și geopolitice globale, a dat dovadă de o reziliență mai mare decât țările vecine și a înregistrat o redresare accentuată a investițiilor străine începând cu 2020. ISD au totalizat 10 miliarde de euro în 2022, o creștere de 12,3% față de recordul de 8,9 miliarde de euro din anul precedent.

„România rămâne încă în urma Poloniei și Serbiei în rândul piețelor din Europa Centrală și de Est. Cu toate acestea, investitorii au spus că sunt mai încrezători în perspectivele de evoluție și 63% dintre cei intervievați au declarat că intenționează să investească în România în 2023, față de 53% la momentul sondajului din 2022”, se arată în studiul citat.

Această încredere sporită s-a reflectat și în faptul că aproape de două ori mai mulți lideri de business au spus că intenționează să investească peste 100 milioane de euro în 2023 (14%) în România, aproape dublu față de anul trecut (7%). Majoritatea (72%) au rămas, totuși la intenția de a investi mai puțin de 10 milioane de euro.

Unde s-au dus banii

Dezvoltarea unor proiecte de investiții bancabile și scalabile este esențială pentru transformarea economică a României în următorii ani. Fondurile în valoare de 80 miliarde de euro disponibile prin programele UE pentru intervalul 2021-2027 ar trebui să fie catalizatorul schimbării și să acționeze ca un multiplicator prin stimularea unor investiții suplimentare din partea sectorului privat. Provocarea constă în faptul că România nu are un palmares bun în absorbția unor astfel de fonduri.

„În ciuda provocărilor globale, România demonstrează o remarcabilă reziliență economică și un grad ridicat de atractivitate pentru investiții. Cu o creștere impresionantă a investițiilor străine directe, țara noastră se afirmă ca un pol esențial pentru investitori, oferind oportunități excelente în sectoare cheie, precum tehnologia, sustenabilitatea și energiile regenerabile. Acesta este momentul ca România să-și consolideze poziția pe harta investițională europeană”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale.

Conform studiului, proiectele ISD 2022 au fost foarte concentrate în cinci orașe, care au atras 71% din totalul proiectelor. București (35%) a rămas destinația preferată de investitori, urmat de Iași (13%), Cluj-Napoca (12%), Timișoara (7%) și Brașov (4%). Investițiile în patru dintre aceste orașe au fost, de asemenea, foarte concentrate într-un singur sector, software și servicii IT: 63% în Cluj-Napoca, 60% în Timișoara, 48% în București și 33% în Iași.

Germania s-a clasat pe primul loc în rândul țărilor care au investit în România în 2022, atât ca număr de proiecte, cât și ca număr de locuri de muncă create. Pe primele trei locuri în topul numărului de investiții s-au situat și Statele Unite ale Americii (SUA) și Elveția, în timp ce Serbia și Irlanda au ocupat, la egalitate, locul al doilea ca număr de locuri de muncă create. Cele cinci proiecte în care au investit Serbia (4) și Irlanda (1) au creat fiecare câte 1.000 de noi locuri de muncă în sectorul software și al serviciilor IT.

Ce determină atractivitatea României

Conform oficialilor EY România, Deblocarea potențialului de creștere al întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), care reprezintă motorul economiei românești, este esențială pentru menținerea poziției competitive a României pentru investiții. Susținerea IMM-urilor a fost invocată ca fiind principala prioritate de către respondenții din studiu (45%), urmată de sprijinirea sectorului de tehnologii avansate și a inovării (38%), multe din aceste firme fiind în faza de start-up și scale-up în economia IMM-urilor.

„Având în vedere că investitorii globali și, din ce în ce mai mult, consumatorii, acordă o atenție tot mai mare măsurilor ESG adoptate de companii (34%), este esențial ca România să promoveze pe plan intern politici și atitudini de protecție a mediului și să se asigure că fiecare oportunitate de investiții respectă aceste criterii”, conform autorilor studiului.

„România ar trebui să își valorifice punctele forte în materie de competitivitate și, în același timp, să ia măsuri rapide pentru a găsi soluții în domeniile în care investitorii consideră că are un dezavantaj. Sectorul software și al serviciilor IT a reprezentat fundația investițiilor străine directe în ultimii ani și, în acest context, este important ca România să continue să dezvolte competențele digitale şi mediul propice necesare pentru a asigura disponibilitatea forței de muncă de care au nevoie viitorii investitori străini”, potrivit studiului.

În același timp, România trebuie să facă mai multe eforturi pentru a își consolida rețeaua de startup-uri tehnologice și instituții de cercetare, să asigure o mai bună protecție a drepturilor de proprietate intelectuală și să încurajeze guvernul și autoritățile de reglementare să stimuleze transformarea digitală. Acordarea importanței cuvenite acestor factori este esențială pentru a susține investițiile străine directe în sectorul de tehnologii avansate din România.

În plus, deși războiul din Ucraina nu a fost identificat ca un factor de impact asupra planurilor de investiții ale respondenților în studiul din 2023, aceștia au indicat apartenența României la Uniunea Europeană și NATO ca fiind cel mai important atu al său (28%). Acest lucru demonstrează că preocupările legate de securitate rămân prioritare și că investitorii percep că apartenența la aceste organizații are o pondere semnificativă în atractivitatea unei țări, în special în perioadele de incertitudine. România joacă un rol important în sistemul economic și de securitate al Europei, având posibilitatea de a-și îmbunătăți și mai mult poziția prin maximizarea utilizării fondurilor disponibile pentru a susține transformarea și a spori reziliența în aceste domenii.

„Pentru ca România să își mențină poziția competitivă și să își amelioreze în continuare atractivitatea în rândul investitorilor semnificativi la nivel european, este esențial să stimuleze dezvoltarea economică și tehnologică, să reducă birocrația și să se asigure că investitorii consideră cadrul juridic al țării ca fiind transparent și stabil. Acest lucru va contribui la crearea unui mediu favorabil pentru investitori, crescând probabilitatea ca numărul proiectelor de investiții să crească peste nivelul record anterior”, au conchis autorii studiului.

Atractivitatea unei destinații luată în calcul pentru proiectele de investiții este definită ca o combinație între imagine, gradul de încredere a investitorilor și percepția privind capacitatea țării sau zonei respective de a oferi cele mai competitive beneficii pentru ISD. Cercetarea în teren a fost realizată de EuroMoney, în intervalul februarie – martie 2023 prin intermediul unor chestionare online, pe baza unui eșantion reprezentativ format din 103 factori de decizie la nivel de conducere executivă și consiliu de administrație.

Jumătate dintre respondenți sunt situați în România, o treime în alte țări din Europa, 11% în SUA, iar restul în Canada, China, Africa de Sud și Emiratele Arabe Unite.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. citeste mai mult
Parteneri
Fost top model al anilor ’90, imagini incendiare la 40 de ani! Ce consumă zilnic pentru a arăta atât de bine
Fost top model al anilor ’90, imagini incendiare la 40 de ani! Ce consumă zilnic...
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Băutura tradițională pe care Dragoș Bucur o consumă la țară. Prezentatorul TV o prepară acasă: „La oraș se bea whisky, prosecco, rom, coniac și alte fițe”
Băutura tradițională pe care Dragoș Bucur o consumă la țară. Prezentatorul TV o prepară acasă:...
Văduva lui Duckadam, sleită de puteri, la căpătâiul legendarului sportiv. Alexandra este nedezlipită de sicriu. Imagini sfâșietoare de pe Arena Națională, acolo unde are loc priveghiul | EXCLUSIV
Văduva lui Duckadam, sleită de puteri, la căpătâiul legendarului sportiv. Alexandra este nedezlipită de sicriu....
Călin Georgescu, despre relația cu UE:
Călin Georgescu, despre relația cu UE: "Nu sunt dispus să călătoresc. Nu poate să vină...
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion de euro. Afaceristul a depus plângere penală  Citește mai m
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion...
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Ei sunt Dragoș și Szabolcs, tinerii de doar 20 de ani, care și-au pierdut viața în accidentul din Cluj! Familiile și apropiații se pregătesc acum de înmormântare: „Drum bun spre cer, suflet bun”
Ei sunt Dragoș și Szabolcs, tinerii de doar 20 de ani, care și-au pierdut viața...
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul extrem
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu poate să treacă. „De multe ori nu am știut eu, de multe ori am știut.”
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu...
Reacția MAE, după ce un cont cu numele lui Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, a spus pe X că „România va face parte din Rusia”
Reacția MAE, după ce un cont cu numele lui Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin,...
Cât a crescut salariul mediu în România în ultimii 5 ani, comparativ cu inflaţia
Cât a crescut salariul mediu în România în ultimii 5 ani, comparativ cu inflaţia
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în garsonieră!
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Top 3 televizoare LED sub 500 lei pe eMAG. Profită acum!
Top 3 televizoare LED sub 500 lei pe eMAG. Profită acum!
Semnale CIUDATE din Cosmos, studiate cu un radiotelescop inactiv din 2020
Semnale CIUDATE din Cosmos, studiate cu un radiotelescop inactiv din 2020
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără:
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a...
Ingredientul pe care trebuie să-l eviți dacă vrei un piure cremos. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Ingredientul pe care trebuie să-l eviți dacă vrei un piure cremos. Greșeala pe care o...
Iluzia optică pe care doar cei cu IQ ridicat o pot rezolva. Reușești să găsești soția bărbatului în mai puțin de 5 secunde?
Iluzia optică pe care doar cei cu IQ ridicat o pot rezolva. Reușești să găsești...
Răsturnare de situație la Călin Georgescu. Anunțul fostului șef SRI: Oamenii nu se mai tem
Răsturnare de situație la Călin Georgescu. Anunțul fostului șef SRI: Oamenii nu se mai tem
Valentina Aldea de la POT este vedetă PORNO! Imagini incendiare cu ea pe OnlyFans
Valentina Aldea de la POT este vedetă PORNO! Imagini incendiare cu ea pe OnlyFans
Perioada reducerilor de toamnă! Numeroase jocuri la prețuri reduse până pe 4 decembrie 2024
Perioada reducerilor de toamnă! Numeroase jocuri la prețuri reduse până pe 4 decembrie 2024
Sfârşitul unei ere: McDonald’s şi KFC au închis, la distanţă de doar câteva luni, cele două restaurante pe care le aveau de peste un deceniu în zona Cişmigiu
Sfârşitul unei ere: McDonald’s şi KFC au închis, la distanţă de doar câteva luni, cele...
Călin Georgescu a recunoscut în direct. Ce religie are și din ce familie provine
Călin Georgescu a recunoscut în direct. Ce religie are și din ce familie provine
Mobilizare fără precedent: România iese în stradă, ne întoarcem în anii 90
Mobilizare fără precedent: România iese în stradă, ne întoarcem în anii 90
Ireal cât a plătit acest român, la Târgul de Crăciun din Craiova, pentru 1/2 ceafă de porc, 2 frigărui și o porție de cartofi
Ireal cât a plătit acest român, la Târgul de Crăciun din Craiova, pentru 1/2 ceafă...
Fiica cea mică a lui Helmut Duckadam era la școală când a primit vestea morții tatălui său. Au urmat momente cutremurătoare: Devastați!
Fiica cea mică a lui Helmut Duckadam era la școală când a primit vestea morții...
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când vedeta a spus „DA!”
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când...
Victor Cornea a reușit să emoționeze un avion întreg cu cererea în căsătorie! Iubitul Andreei Bălan, aplaudat la scenă deschisă
Victor Cornea a reușit să emoționeze un avion întreg cu cererea în căsătorie! Iubitul Andreei...
Gigantul american care construiește o fabrică în România. Investiție de 50 de milioane de euro
Gigantul american care construiește o fabrică în România. Investiție de 50 de milioane de euro
Sărbătoare mare pe 4 decembrie. Ce nu trebuie să faci de Sfânta Varvara dacă vrei să-ți meargă bine un an întreg
Sărbătoare mare pe 4 decembrie. Ce nu trebuie să faci de Sfânta Varvara dacă vrei...
Care a fost ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a scris în testament
Care a fost ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a scris în testament
×