Coordonați de profesoarele lor, câțiva elevi ai Liceului „Alexandru Ioan Cuza” din Slobozia au reușit să creeze o „sosie” din metal a domnitorului cu același nume. „Cuza” a fost botezat un robot care gândește cu ajutorul a două telefoane mobile inteligente și poate apuca diverse lucruri. Invenția elevilor este o premieră la nivelul întregului oraș. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea inedită a Robotului Cuza. (VEZI ȘI: MATERNITATEA DE ROBOŢI DE LA SLATINA)
Fostul liceu de construcții din Slobozia, devenit între timp Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza”, a reușit să se facă remarcat pe plan județean, dar și național, datorită unui grup de 12 elevi care au reușit să construiască, în premieră, primul robot din județ.
Munca a fost destul de asiduă, însă rezultatul a fost pe măsura efortului depus. După mai multe săptămâni în care au înșurubat și deșurubat plăcuțe de tablă, au făcut măsurători peste măsurători și au legat circuitele electronice între ele, elevii, coordonați de profesoarele lor de fizică și informatică, au reușit să-l creeze pe „Cuza”, un robot care poate fi folosit atât în activitățile de acasă, cât și în industrie, datorită capacității sale de a apuca și transporta lucruri. (CITEȘTE AICI: ELEVUL-MINUNE DE LA VASLUI S-A CALIFICAT LA… 4 OLIMPIADE NAȚIONALE!)
Pionierii roboticii din Bărăgan sunt: Andrei Marius Dumitru, Cătălin Andrei Tălăusaru, Ion Viorel Mucenic, Andrei Ionescu, Cristian Nicolae Marin, Mircea Alin Luchian, Alexandru Șerban, Marius Viorel Barbu, Georgian Vlăsceanu, Claudiu Andrei Ion, Ovidiu Stanciu și Bogdan Mihai Iordache. Fiecare dintre ei se întrece în a lăuda invenția pe care a realizat-o, vorbind despre contribuția pe care a avut-o în crearea robotului.
„Eu am programat mișcările robotului. Le-am realizat în Java, pentru că știam să folosesc acest program. Mai făcusem câteva softuri mici cu el, ca, de exemplu, cel cu ajutorul căruia reușesc să rezolv mai repede problemele la matematică”, spune, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, Viorel Mucenic, unul dintre elevii care și-a pus mintea la contribuție pentru realizarea lui „Cuza”.
La prima vedere, mașinăria creată la liceul din Slobozia pare un mănunchi de fiare bine înșurubate, la capătul cărora atârnă niște roți de cauciuc. În realitate, tot ansamblul descris mai sus este o adevărată operă inginerească, pentru că elevii, în baza unei schițe și a unui proiect de lucru bine stabilit, au avut misiunea de a realiza un robot.
Pentru că detaliile tehnice sunt prea amănunțite, un aspect foarte important este faptul că robotul este acționat și gândește cu ajutorul a două telefoane mobile intelgente. De asemenea, el are o autonomie de 20 de secunde, în care se poate mișca singur fără a fi manevrat cu ajutorul telecomenzii. (VEZI ȘI: UN OLIMPIC ”DĂ DE PĂMÂNT” CU ÎNVĂŢĂMÂNTUL DIN ROMÂNIA)
„Noi am făcut robotul în așa fel încât să aibă comenzi prestabilite. Are prea puține elemente de fizică și mecanică în el. Este mai mult vorba despre programare și multe cunoștințe de IT”, adaugă Alexandru Șerban.
Performanțele robotului au fost etalate în cadrul unui concurs de profil, care s-a desfășurat în luna martie a acestui an la București. „Cuza” a atras atenția juriului, clasându-se pe locul 23, din cei peste 400 de roboți prezentați la această competiție de către elevii din țară și alte țări din Europa.
Corina Lisovschi, unul dintre profesorii care au coordonat echipa liceului din Slobozia care are un robot povestește că a rămas plăcut surprinsă de ceea ce elevii săi au reușit să facă. (CITEȘTE AICI: L-AM DESCOPERIT PE ”OMUL DIN OȚEL”!)
„Proiectul acesta li se datorează lor, pentru că au fost cei care au muncit. Am rămas profund impresionată de tenacitatea și felul în care și-au pus la contribuiție toate cunoștințele pentru a realiza robotul”, spune profesoara.