Robert Negoita, candidatul USL la Sectorul 3: „Vreau sa le demonstrez romanilor ca nu suntem o tara de hoti”
In opinia sa, problema cainilor comunitari este una de sanatate si de siguranta publica. Candidatul atrage atentia, totodata, ca Sectorul 3, cel mai bogat din Capitala, are, din pacate, un nivel ridicat al infractionalitatii. Nu in ultimul rand, daca va ajunge primar al acestui sector, Robert Negoita are in vedere construirea de crese si gradinite, precum si atingerea standardelor europene in ceea ce priveste spatiul verde alocat fiecarui locuitor.
Reporter: Ce v-a determinat sa candidati pentru functia de primar si care considerati ca este atuul dvs. in fata contracandidatilor?
Robert Negoita: Am spus asa – vreau sa demonstrez romanilor ca nu suntem o tara de hoti, ca este posibil sa existe o guvernare, o administratie buna si orientata catre satisfacerea interesului cetateanului. Acesta este un obiectiv al meu, personal, dar si motivatia cea mai puternica a candidaturii mele. Imi doresc sa ajung primar al Sectorului 3 pentru ca prin munca mea sa schimb lucrurile in bine pentru fiecare cetatean din sector. Acest lucru ma deosebeste, cred, fundamental, de contracandidatul meu, Liviu Negoita, care, in opt ani de mandat, s-a indepartat de cetateni, legandu-se in schimb de mafia politico-financiara, pe care a sustinut-o si care inca il sustine.
Reporter: Care sunt primele trei prioritati ale mandatului dvs, daca veti fi ales primar?
Robert Negoita: Inainte de toate, voi readuce primaria la functia ei legala, si anume lucrul in interesul public. Numai lucrand in interesul cetatenilor poti stabili, ca primar, o ierarhie corecta a prioritatilor. Am prezentat deja cetatenilor Sectorului 3 proiectele mele, ele fiind in acelasi timp si proiectele lor, intrucat sunt concepute plecand de la problemele lor si dupa consultarea lor. Este, din capul locului, evident ca reabilitarea termica a blocurilor reprezinta principala prioritate a Sectorului 3. Desi primaria a dispus de fonduri pentru a realiza acest proiect in integralitate, nu s-a facut aproape nimic pana acum. Nu ma voi rezuma insa la reabilitarea termica, ci voi folosi acest proiect pentru a realiza o veritabila regenerare urbana a sectorului. Voi utiliza fiecare spatiu conform particularitatilor sale. Nu voi pune banci acolo unde nu este nevoie, nu voi pune panselute acolo unde nu este nevoie, nu voi pune garduri acolo unde nu este nevoie. Voi crea un mediu urban primitor, confortabil si util. De asemenea, avand in vedere ca Spitalul „Caritas” a fost inchis in timpul guvernarii PDL, iar cetatenii din Sectorul 3 nu mai au, practic, un spital, voi construi unul nou, modern, utilat cu aparatura de ultima ora si un numar suficient de paturi. Doresc, de asemenea, sa construiesc cel putin 4.000 de locuinte pentru tinerii din Sectorul 3. Deficitul de locuinte este una dintre problemele cele mai importante, pentru care, din nou, administratia actuala a Sectorului 3 nu a facut aproape nimic. Cererile de locuinte zac, practic, intr-un sertar al primariei. In schimb, au fost dezvoltate proiecte imobiliare de lux pe suprafete unde ar fi trebuit sa fie spatii verzi.
Reporter: Cum veti rezolva problema cainilor comunitari?
Robert Negoita: Pentru mine, cainii comunitari sunt o problema de sanatate publica, daca nu si de siguranta publica. Mi-am propus sa rezolv aceasta problema in primul an de mandat, in colaborare cu Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Voi respecta, desigur, toate drepturile animalelor, dar voi actiona in acelasi timp pentru a asigura un spatiu public curat si civilizat. Ei vor fi sterilizati si dusi in afara orasului, in spatii special amenajate, si vor fi hraniti cu mancarea care ramane de la restaurantele din Bucuresti. In prezent, aceasta mancare ramasa nu este colectata, ba din contra, cei din HORECA platesc pentru a o distruge. In acest mod simplu se poate rezolva problema cu cheltuieli minime.
Reporter: Odata cu aparitia clasei zero, se inregistreaza un deficit de spatiu scolar. In acelasi timp, in Capitala exista un deficit semnificativ de locuri in gradinite si o lipsa acuta de crese. Cum vedeti rezolvarea acestor probleme si cu ce fonduri?
Robert Negoita: Aveti perfecta dreptate, majoritatea creselor si gradinitelor au fost construite inainte de 1989 si sunt prea putine in acest moment. Proiectul meu este de a construi, din fondurile primariei, dar si prin incheierea de parteneriate public – private, cate o gradinita si o cresa in proximitatea fiecarei familii. Vom face o evaluare a necesarului de locuri si vom distribui constructiile pe raza intregului sector. Vom angaja personal de specialitate. Parintii vor apela la cresa sau gradinita din apropierea casei lor, iar ei vor sti ca aici copilul lor va avea parte de ingrijire, educatie si confort. Pentru ca numai un guvern iresponsabil poate diminua atat de dramatic indemnizatia pentru mame, promitand ca va construi, in schimb, crese si sa nu faca, de fapt, nimic.
Reporter: Exista zone in sectorul dvs. neracordate la utilitati si strazi neasfaltate? Care sunt cele mai mari probleme si in cat timp ar putea fi ele rezolvate?
Robert Negoita: Inca mai exista, din pacate, si strazi neasfaltate, dar aceasta problema poate fi rezolvata in cateva luni. In ceea ce priveste utilitatile, nu atat racordarea este problema in Sectorul 3, cat infrastructura invechita. Vom rezolva aceasta problema angajand un credit, insa vom aloca banii dupa organizarea unei licitatii transparente si nu asa cum a facut Liviu Negoita, prin frauda. Contractul Primariei Sectorului 3, contract care face in prezent obiectul cercetarii la nivel european si se poate solda cu declansarea procedurii de infringement la adresa Romaniei, viza lucrari de infrastructura. Dupa cum probabil stiti, cetatenii din Sectorul 3 risca sa plateasca daune de pana la 600 de euro de persoana din cauza ca Liviu Negoita nu a respectat legislatia interna si europeana, nu a respectat interesele cetatenilor. Pe de alta parte, avem si cazuri strigatoare la cer, de exemplu situatia de pe strada Malva, care figureaza pe site-ul primariei ca fiind deja reabilitata si unde nici nu au inceput lucrarile, desi banii au fost incasati si proiectul a fost trecut la capitolul realizari. Aceasta este o strada pe care nu a fost turnat niciodata asfalt si unde oamenii pe banii lor au adus pietrisul care exista la acest moment.
Reporter: Care este deficitul de spatiu verde din sector si cum vedeti atingerea standardelor europene?
Robert Negoita: Avem o recomandare europeana de 26 de metri patrati de spatiu verde pe locuitor, iar cetatenii din Sectorul 3 dispun de jumatate din acest spatiu. Deficitul este, deci, foarte mare – 50%, iar el a crescut in ultimii ani. A crescut, insa, si inca extraordinar de mult, pretul platit de primarie pentru intretinerea spatiului verde. Se importa panselute si arbori exotici la preturi exorbitante, in loc sa se utilizeze flora autohtona, care este mult mai ieftina si rezista la conditiile climaterice de la noi. Primaria trebuie sa cumpere totul la preturi corecte si numai acele produse de care este cu adevarat nevoie. Cetatenii din Sectorul 3 platesc taxe pentru intretinerea spatiului verde la nivelul cetatenilor din Viena. Or, din nefericire, Sectorul 3 si Viena nu suporta comparatie. O solutie pentru diminuarea deficitului de spatiu verde este amenajarea malurilor Dambovitei si a Parcului Pantelimon. Am convenit deja cu primarul Sorin Oprescu asupra acestor proiecte. Le consideram viabile si le vom pune in aplicare.
Reporter: Aveti in plan un program de anvelopare gratuita a blocurilor? Cum veti proceda – din fonduri europene, fonduri proprii sau imprumuturi bancare?
Robert Negoita: Cand, la sfarsitul anului trecut, am lansat dezbaterea privind reabilitarea termica a blocurilor, aceasta problema nu se afla inca printre prioritatile primariei. In timp ce in alte sectoare, cum este Sectorul 1, reabilitarea este aproape finalizata, in Sectorul 3 nici nu a inceput. Fonduri au existat si exista, iar sursele mentionate de dumneavoastra sunt sursele pe care le poate accesa si primaria. Nu s-a dorit insa acest lucru pentru ca actuala administratie este foarte departe de interesele cetateanului. Faptul ca, in ultimul ceas, Liviu Negoita a pus schele pe un numar de blocuri nu mai pacaleste pe nimeni. Asa cum v-am spus, planul meu este de a folosi anveloparea ca proiect central, care va conduce la regenerarea urbana a sectorului. Nu doar reducerea cu 40% a costurilor intretinerii, pentru fiecare cetatean din sector, ne intereseaza, ci si schimbarea intregului aspect al orasului. Foarte multe blocuri din sector au fost construite in perioada comunista. Peste tot domina griul. Reabilitarea termica si proiectele de regenerare urbana vor face cartierele mai prietenoase, mai confortabile. Ne vom desparti astfel definitiv de o epoca: epoca in care totul era tern si alienant. Mai precis, reabilitarea se va face la toate blocurile cu costuri suportate integral de primaria de sector, iar celor care deja li s-au cerut bani li se vor returna.
Reporter: Una dintre principalele preocupari ale bucurestenilor este legata de siguranta lor si a familiilor lor. Ce veti face pentru a creste gradul de siguranta?
Robert Negoita: Sectorul 3, unul din cele mai bogate sectoare din Bucuresti, are, din pacate, un nivel ridicat al infractionalitatii. Este un fapt notoriu ca BGS, firma de paza angajata de primarie pe bani grei, pazeste mai degraba fazanii din Parcul Titan decat sa aiba grija de copiii care se joaca in parc. Este foarte clar ca nici in acest domeniu nu s-a facut mare lucru. Intreaga problematica trebuie reevaluata si trebuie sa actionam tintit, catre punctele vulnerabile. Unul dintre proiectele care vor creste gradul de siguranta a cetatenilor este amplasarea gratuita a camerelor de luat vederi in scarile de bloc. Vom face acest lucru exclusiv cu scopul de a creste gradul de siguranta a cetatenilor. In felul acesta, va scadea numarul spargerilor din apartamente, iar viata si proprietatea oamenilor vor fi mai sigure. Nu in ultimul rand, voi angaja cetateni ai Sectorului 3 pentru a optimiza serviciul de siguranta publica.
Reporter: Aveti in vedere parteneriate public – private care se pot realiza si in ce domenii?
Robert Negoita: Parteneriatul public-privat trebuie sa ramana o solutie, desi actuala administratie l-a folosit pentru deturnarea de la serviciul public. Important este ca toate contractele incheiate de primarie sa fie nu doar legale, ci si corecte, sa fie in interesul cetateanului. In acest sens, voi publica pe site-ul primariei toate contractele incheiate si voi justifica in fata cetatenilor fiecare ban cheltuit. De pilda, spitalul pe care il voi construi si care va avea si o maternitate, va fi realizat in parteneriat public-privat. In acest proiect am sprijinul total si neconditionat al primarului Sorin Oprescu. Voi construi, de asemenea, un centru expozitional modern pentru ca marile expozitii sa poata fi vazute nu numai la Paris sau Barcelona, ci si in Bucuresti, si in Sectorul 3.