În prima vineri după Paște, Vinerea Luminată, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Este un eveniment religios important, care, de-a lungul timpului a fost marcat de multe tradiții și obiceiuri vechi. În această zi există chiar și un ritual practicat de străbuni prin care aflau cât mai aveau de trăit.
În ziua sărbătorii Izvorul Tămăduirii, care este închinată Maicii Domnului, în biserică se oficiază Sfânta Liturghie și se face sfințirea apei. Aceasta se mai numește și aghiasmă mică.
Se spune că dacă o bei, o să fii protejat de rele și boli. În unele zone, preoții merg pe la fântâni și izvoare și le sfințesc. La sate, vitele și grădinile sunt stropite cu aghiasmă de Izvorul Tămăduirii. În unele zone, tinerii își fac jurăminte în care își promit că vor fi alături la bine și la rău.
Cei mai superstițioși încă mai țin cont de un ritual foarte vechi, prin care bunicii noștri aflau când vor muri. Mai exact, aceștia aşezau o cană sub un pom de nuc sau soc, iar dacă apoi găseau pământ pe fundul cănii, acest semn le-ar fi arătat că sfârşitul este aproape.
CITEȘTE ȘI: DE CE BAT ROMÂNII ÎN LEMN, ATUNCI CÂND VOR SĂ ALUNGE GHINIONUL. MOTIVUL NICI NU ȚI-AR FI TRECUT PRIN MINTE
O altă tradiție presupunea lăsarea unui vas cu apă în biserică de joi până vineri. După ce apa era sfințită, oamenii o beau pe stomacul gol și se spălau cu ea pe față pentru a se menține mereu tineri, frumoși și sănătoși.
La sărbătoarea de azi, 21 aprilie 2023, e interzis să faci mai multe lucruri. Se spune că dacă muncești în această zi vei avea ghinion tot anul. Nu e bine să speli, să calci sau că coși, mai ales haine.
Poțo pregăti, însă, mâncare și pachete pe care să le dai apoi de pomană pentru sufletele celor adormiți.