Riști să dezvolți aceste afecțiuni, dacă mănânci margarină. Nu multă lume știa asta
Persoanele care obișnuiesc să mănânce margarină, aproape în fiecare zi, riscă să se îmbolnăvească mai repede, față de cei care nu au mâncat vreodată acest aliment vegetal. Iată cât de nesănătoasă este această cremă tartinabilă, înlocuitoare a untului.
Margarina este un amestec de uleiuri vegetale naturale cu o cantitate redusă de grăsime vegetală și apă. În funcție de tipurile de uleiuri vegetale folosite și de proporția acestora, margarina conține grăsimile esențiale Omega 3 și 6 în cantități variabile. A fost preparată pentru prima dată în 1869 de Hippolyte Mège-Mouriès în Franța.
Este folosită deseori de către vegetarieni sau de către gospodine, când fac diverse preparate delicioase sau prăjituri. Ceea ce nu multă lume cunoaște, este faptul că, margarina nu este deloc o opțiune bună, în special pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Deși, poate fi considerată o variantă mai sănătoasă de unii, în comparație cu grăsimile saturate din unt, margarina poate declanșa apariția cheagurilor de sânge din vene, cheaguri ce pot bloca venele sau arterele și care ar putea provoca probleme serioase de sănătate, infarct sau atac vascular cerebral.
Cel mai dăunător ingredient care se regăsește în margarină
Cel mai nociv lucru care se regăsește în margarină este chiar ingredientul ei cheie: grăsimea trans, formată din procesul de hidrogenare.
Uleiurile vegetale nu sunt solide la temperatura camerei precum untul. Pentru a le face solide pentru a fi folosite în margarină, oamenii de știință din domeniul alimentar le modifică chimic structura folosind un proces cunoscut sub numele de hidrogenare. Acesta presupune expunerea uleiurilor la căldură mare, presiune mare, hidrogen gazos și un catalizator metalic. Din păcate, grăsimile trans se formează ca produs secundar. Un aport ridicat de grăsimi trans industriale a fost asociat cu un risc crescut de boli cronice.
Boli și afecțiuni generate de grăsimile trans
Grăsimile trans artificiale sunt considerate cel mai periculos tip de grăsimi deoarece au efecte devastatoare asupra organismului uman.
La fel cum sunt grăsimile saturate în exces, grăsimile trans ridică nivelul colesterolului rău (LDL). Acizii trans mai au un efect nociv, însă, reducând concomitent nivelul colesterolului bun (HDL). Astfel apare riscul crescut de:
- accident vascular cerebral;
- diabet;
- infarct miocardic;
- alte afecțiuni asociate cu inflamația, pe care consumul de grăsimi trans o provoacă în corp.