Sezonul estival este în plină desfășurare, iar mulți români se află deja în vacanță. Majoritatea aleg să-și petreacă concediul de vară la malul Mării Negre. Așa cum ne-am obișnuit cu toții, în fiecare an, plajele sunt invadate de vânzători ambulanți. Aceștia îi ademenesc pe turiști cu porumb fiert, gogoși, sau alte produse alimentare. Medicii atrag însă atenția asupra riscului la care ne expunem în momentul în care consumăm astfel de produse pe plajă.
Vara și-a intrat în drepturi, iar sezonul vacanțelor a început. Ca în fiecare an, mulți români aleg să-și petreacă concediul pe litoralul Mării Negre. Pentru a avea o vacanță cât mai reușită, turiștii nu se dau în lături de la nicio cheltuială. Totuși, ei trebuie să fie foarte atenți atunci când aleg să consume produse alimentare pe plajă.
În ciuda faptului că de ani buni au fost interziși pe plaje, comercianții ambulanți sunt nelipsiți de pe litoralul nostru. Ei merg printre șezlonguri, în plin soare, și îi îmbie pe turiști cu diverse produse, printre care cele mai populare sunt porumbul fiert, covrigii, merele glazurate și gogoșile. Cum tentația este foarte mare, mai ales pentru cei mici, mulți aleg să cumpere aceste produse fără a se gândi la riscuri.
Medicii trag însă un semnal de alarmă în acest sens. Ei îi avertizează pe turiști că se expun umor riscuri foarte mari în momentul în care aleg să consume porumb fiert, gogoși sau clătite vândute în asemenea condiții. Mai exact, aceste produse, nefiind păstrate în condiții optime de temperatură, pot provoca diferite boli, cum ar fi enterocolita, toxiinfecția alimentară, dar chiar și hepatita.
,,Riscurile la care ne expunem atunci când consumăm alimente de pe plajă sunt extrem de mari. Nu știm în ce condiții sunt preparate, de la căldură se alterează. De aici apar enterocolite, dezinterii, care se transmit prin manipularea acestor alimente. Nu există certificat sanitar, nu respectă nicio normă de igienă. Vara, tulburările gastrointestinale sunt principale probleme cu care se confruntă oamenii. De cele mai multe ori, vânzătorul nu respectă norme minime de igienă și cei care cumpără se expun unui risc major”, a declarat dr. Despina Vafiadis, pentru Observator Constanța.
În ciuda eforturilor depuse de administratorii plajelor, comercianți ambulanți sunt de neînduplecat. Aceștia invadează plajele și sunt cu greu îndepărtați de agenții de pază.
,,Există pază pe plajă. Cum îi văd, angajații noștri îi alungă. Din păcate, turiștii îi încurajează, dacă nu ar fi cerere, nu ar exista nici oferta. Noi luăm toate măsurile, îi alungăm cât de des putem dar ei se duc 30 de metri mai încolo și revin”, a spus Răzvan Chițan, administrator de plajă.