Riscurile fumatului în sarcină. De ce trebuie să te laşi imediat dacă eşti gravidă
Cei mai mulţi fumători ştiu deja care sunt riscurile la care se supun în general. Însă ar putea probleme foarte grave pentru graviduţe. În acest articol vă prezentăm riscurile fumatului în sarcină şi de ce ar trebui să renunţi la ţigări până naşti. În primul rând, femeile trebuie să ştie că există riscuri şi înainte de a rămâne însărcinate.
Din cauza fumatului poţi să rămâi mai greu gravidă. De asemenea, fumatul poate creşte riscul de sarcină ectopică, când ovulul fecundat se implantează în afara uterului frecvent la nivelul trompei uterine.
Riscurile fumatului în sarcină sunt numeroase. În primul rând, pentru că se expune fătul la monoxidul de carbon, care limitează furnizarea de oxigen şi de substanţe nutrititive. Mai mult, expunerea la nicotină creşte frecvenţa cardiacă a copilului şi reduce mişcările respiratorii ale acestuia.
Riscurile fumatului în sarcină. Poate apărea naştere prematură
Pe lista cu riscurile fumatului în sarcină mai trebuie trecută şi faptul că pot apărea probleme la nivelul placentei, cum ar fi placenta previa, când placenta acoperă total sau parţia cervixul sau placenta abrutio, când placenta se separă prematur de stratul intern al uterului, înainte de naştere. De asemenea, mamele care fumează pot da naştere unui copil cu o greutate mică.
Printre riscurile fumatului în sarcină mai trebuie notat şi faptul că se poate produce ruptură prematură a membranelor. Mai exact, membrana din jurul fătului, care formează sacul amniotic se rupe înainte de a începe travaliul şi înainte de săptămâna a 37-a de sarcină.
Riscurile fumatului în sarcină şi după
Pe lângă riscurile fumatului în sarcină trebuie să vorbim şi de faptul că sugarii pot avea probleme şi după naştere. Sănătatea copilului poate fi grav pusă în pericol. Poate apărea sindromul de moarte subită a sugarului, astm, infecţii respiratorii grave sau chiar obezitate la copil.
Sunt studii care arată că există o legătură destul de strânsă între fumatul la mama şi dezvoltarea emoţională, comportamentală, precum şi abilitatea copilului de a învăţa. De asemenea, fumatul în timpul sarcinii ar putea afecta chiar şi fertilitatea copilului în viaţa de adult. Prin urmare, dacă eşti fumătoare, cel mai bine ar fi să te laşi, pentru a evita orice problemă de sănătate atât a ta, cât şi a copilului.