Riscul de război nuclear este acum la cel mai înalt nivel, iar stocul de arme nucleare va crește începând de anul viitor. Iată cum arată raportul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm!
Cele nouă puteri nucleare (Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord) deţineau 12.705 focoase nucleare la începutul acestui an, în scădere de la 13.080 de focoase cu un an înainte, relatează EFE.
Israel este singura putere dintre cele nouă care nu recunoaşte oficial că deţine arme nucleare. Din numărul total de focoase nucleare disponibile, aproximativ 9.440 se aflau în stocuri militare pentru o potenţială utilizare.
Vezi și: AVERTISMENT DIN PARTEA ONU: ”URMEAZĂ FOAMETE ȘI MIZERIE ÎN LUME DIN CAUZA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA”
Dintre acestea, 3.732 au fost desfăşurate cu rachete şi avioane, iar 2.000 – aproape toate din Statele Unite şi Rusia – au fost în stare de alertă operaţională ridicată.
În urma războiului din Ucraina, riscul unui conflict nuclear a crescut, iar specialiștii nu exclud varianta unei confruntări directe între NATO și Rusia.
”Deşi anul trecut s-au înregistrat realizări semnificative în ceea ce priveşte controlul armelor nucleare şi dezarmarea, riscul de utilizare a armelor nucleare pare mai mare acum decât oricând de la sfârşitul Războiului Rece”, se arată în raport.
Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm subliniază faptul că toate statele nucleare îşi măresc sau îşi modernizează arsenalele şi că cele mai multe dintre ele alimentează retorica nucleară şi rolul acestor arme în strategia militară.
China, de exemplu, se află în plin proces de extindere a arsenalului său, cu construcţia a 300 de noi depozite de rachete şi mai multe focoase nucleare care au fost alocate forţelor operaţionale în 2021, iar Marea Britanie a anunţat anul trecut că va creşte plafonul de arme nucleare.
Franţa a anunţat, de asemenea, lansarea unui program de dezvoltare a unei a treia generaţii de rachete balistice submarine cu propulsie nucleară, iar India, Pakistan şi Israel îşi extind sau îşi modernizează arsenalele, potrivit Agerpress.