Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu! O treime din pacienții COVID au mințit că nu au simptome. Ce spun specialiștii despre acest fenomen
Un studiu efectuat de cercetătorii canadieni a scos la iveală un fapt bizar. Se pare că o treime din persoanele infectate cu virusul COVID-19 mint atunci când vine vorba de simptome. Aceștia neagă că au avut simptome și preferă să se ascundă.
Cercetători canadieni au intervievat 451 de persoane infectate, cu vârste cuprinse între 20 şi 82 de ani. Rezultatele au arătat că 34% dintre persoanele care au avut boala au negat că ar fi avut simptome, iar 55% au recunoscut că au ascuns la un moment dat că de fapt au avut simptome. Mai mult, un sfert dintre ei n-au spus adevărul cu privire la respectarea regulilor de igienă.
Specialiștii spun că persoanele care nu au vrut să recunoască simptomele s-ar fi temut de presiunea socială. (CITEȘTE ȘI: POVESTE DEVENITĂ VIRALĂ! METODA INEDITĂ PRIN CARE UN BĂRBAT DIN TULCEA A SCĂPAT DE CORONAVIRUS)
„Probabil că alegerea acelor oameni de a ascunde simptome ale unei boli despre care se știa foarte puțin, dincolo de resorturi personale, a avut de-a face și cu strategia țărilor și a guvernelor de a preîntâmpina răspândirea epidemiei, anume instaurarea acestor cordoane sanitare sau a izolării și carantinei. Oamenii, când vine vorba de trimiterea lor într-un mediu de izolare, sunt foarte sceptici și încă de la început ar prefera să rămână la ei acasă sau să fie îngrijiți în așa fel încât să nu se simtă închiși”, a explicat la Digi24 Gabriel Diaconu, medic psihiatru.
Oamenii se tem de reacția societății
Gabriel Diaconu a mai explicat că acest fenomen are la bază teama oamenilor de a nu fi judecați. Așadar, mulți preferă să ascundă prin ce trec pentru a nu deveni marginalizați. (VEZI ȘI: N-A CREZUT NICIO SECUNDĂ ÎN EXISTENȚA CORONAVIRUSULUI, DAR ACESTA I-A RĂPUS SOȚIA. „NU FIȚI NECUGETAȚI CA MINE”)
„Taifunul acesta planetar, care este și mediatic, a făcut ca într-o bună măsură, un om, când începe să aibă simptome sugestive pentru un virus, dacă nu se simte imediat vădit amenințat, preferă să tacă mai degrabă decât să vorbească cu cineva, mai ales când vede la TV sau citește în ziar că acei bolnavi vor fi trimiși în centre, vor fi ținuți un număr de zile sub observație. Nu cred că este doar rușinea. Este și o reacție psihologică la această componentă mai mult sau mai puțin colectivă cu ceea ce presa numește inamicul nevăzut.
Tonul agresiv, rigid, punitiv nu face decât să arunce în penumbră acei oameni cu care vrem să discutăm”, a mai spus medicul psihiatru.