Rezultate Evaluarea Națională 2023 | Cum afli ce notă ai luat, în funcție de județ și de codul candidatului, pe EDU.RO
Pe data de 28 iunie sunt publicate rezultatele pentru Evaluarea Națională 2023 pe site-ul oficial al Ministerului Educației. Datele personale ale candidaților sunt anonimizate. Pentru a putea afla nota de la examen, absolvenții de gimnaziu trebuie să introducă un cod pe care l-au primit de la școală. Astfel, vor afla nota atât pentru proba scrisă la Limba și literatura Română, cât și pentru matematică.
Update ora 10:30 Vezi AICI câte medii de 10 au fost obținute de elevii din Capitală.
Update ora 10:00 Au fost publicate rezultatele pentru Evaluarea Națională și pot fi accesate direct aici. Pentru a vedea notele, trebuie să fie introdus codul candidatului.
Update ora 09:30 Totodată, trebuie să cunoașteți și ce se întâmplă dacă nota la Evaluarea Națională este sub 5.00. În aceste condiții, elevii care au sub pragul acelei note ar urma să intre la școli profesionale. Este o nouă măsură luată, diferită de cea care s-a aplicat în anii trecuți. Până anul acesta, elevii care luau sub nota 5.00 aveau posibilitatea să aleagă un liceu pe care să îl urmeze. Însă, recent, autoritățile au stabilit noi reguli, iar această alegere nu mai poate fi îndeplinită de elev.
Update ora 08:30 Elevii se pregătesc să afle astăzi rezultatele inițiale la Evaluarea Națională. Acestea vor urma să apară până în orele 14:00. De altfel, în condițiile în care elevii nu sunt mulțumiți de notele pe care le primesc la examen, au posibilitatea de a depune contestații azi, 28 iunie (16:00 – 19:00), și mâine, 29 iunie 2023 (08:00 – 12:00). Mai jos regăsiți modelul de cerere pentru contestație.
Rezultatele de la Evaluarea Națională 2023 de dinainte de contestații se afișează pe data de 28 iunie, atât la avizierele centrelor de examinare, cât și pe site-ul EDU.RO.
Cum afli ce notă ai luat la Evaluarea Națională 2023, în funcție de județ și de codul candidatului
Pentru a putea afla ce notă ai obținut la Evaluarea Națională 2023, trebuie să intri pe site-ul EDU.RO și să-ți selectezi județul de proveniență. Ulterior, trebuie să introduci codul unic pe care l-ai primit de la școală, denumirea școlii gimnaziale pe care ai absolvit-o, numele și prenumele și CNP-ul.
Contestații pentru rezultatele la Evaluarea Națională 2023
Pe data de 28 iunie 2023, Ministerul Educației transmite care sunt rezultatele la Evaluarea Națională 2023. Potrivit calendarului stabilit de către autorități, cei care nu sunt mulțumiți de notă pot depune contestație pe data de 28 iunie, între orele 16:00 și 19:00 și pe data de 29 iunie, între orele 08:00 și 12:00.
În procesul de rezolvarea a contestațiilor de către doi profesori, dacă diferența dintre notele acordate de către cadrele didactice este mai mică sau egală cu 1 punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică, cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naționale.
În situația în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală si este înregistrată în catalogul evaluării naționale, potrivit ordinului de ministru.
Soluționarea contestațiilor se va efectua în perioada 29 iunie – 4 iulie 2023. Pe data de 4 iulie, vor fi afișate rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor.
(CITEȘTE ȘI: Evaluare Națională 2023. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii clasei a VIII-a la proba de limba română)
Cum se calculează media de admitere la liceu
Potrivit unui ordin emis de către Ministerul Educației, calculul mediei de admitere pentru învățământul liceal, respectiv pentru anul școlar 2023-2024 se calculează astfel: nota din Evaluarea Națională 2023 de la matematică este adunată cu nota de la limba și literatura română. Cele două sunt împărțite la 2. Aceea este nota de admitere la liceu, cu două zecimale, fără rotunjire.
În cazul învățământului liceal vocațional, procedura este împărțită în 3 cazuri:
1. Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:
(3 APT + MA)/4 = MFA,
unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);
MFA = media finală de admitere.
2. Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:
(APT + MA)/2 = MFA,
unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);
MFA = media finală de admitere.
3. Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:
0,2 MA + 0,8 NP = MFA,
unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și
Matematică;
MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);
MFA = media finală de admitere.
(CITEȘTE ȘI: Topul celor mai bune licee din București. Unde se înghesuie părinții să-și înscrie copiii după Evaluarea Națională)
Calendar admitere liceu 2023
Redăm calendarul oficial al admiterii la liceu 2023. Lista completă a pașilor de urmat după Evaluarea Națională 2023, transmisă de către Ministerul Educației:
6-7 și 10-17 iulie 2023:
- Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a.
- Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.
- Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată;
17 iulie 2023:
- Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată;
- Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată;
18 iulie 2023:
- Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională;
- Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată;
19 iulie 2023:
Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București;
20 – 25 iulie 2023:
Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
25 iulie 2023:
Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere;
26-28 iulie 2023:
Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.
(CITEȘTE ȘI: Cele mai bune perle de la Evaluarea Națională 2023. Cum a ajuns tatuajul o figură de stil)