Rezultate Bacalaureat 2022 | Ce note au obținut elevii în sesiunea de toamnă, pe EDU.RO
Pe 16 august au început probele scrise la BAC 2022 sesiunea de toamnă. Între 22 – 29 august 2022 au avut loc evaluările competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, limba maternă. Tot atunci, elevii au susținut și evaluările competențelor digitale și a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Pe 29 august elevii înscriși în sesiunea de toamnă au terminat toate examenele. Primele rezultate sunt afișate pe EDU.RO pe data de 31 august 2022. Notele vor fi publicate în timp real și pe CANCAN.RO.
UPDATE ORA 12.10: Rezultatele de la Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie, au fost publicate de Ministerul Educației. Elevii intră în platformă pe care o pot găsi AICI și pot introduce codul primit de la școală pentru căutarea rezultatului obținut la examenele din sesiunea de toamnă a Bacalaureatului
UPDATE ORA 11.00: Dacă faci contestație și după desecretizarea lucrării, se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea se resecretizează și este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori.
UPDATE ORA 10.00: Cele trei condiții pentru a promova examenul de Bacalaureat: să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2022) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.
UPDATE ORA 8.20: Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.
UPDATE ORA 7.10: Astăzi, în jurul orei 12, se vor afișa rezultatele la BAC 2022 sesiunea de toamnă. Contestațiile pot fi depuse pe 31 august, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format clasic/letric, cât și electronic, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.
„Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz.”, prevede art. 13 alin (1) din Ordinul 5.151/2021.
Model cerere contestație
Potrivit informațiilor oficiale, sesiunea de toamnă din acest an a avut cei mai puțini elevi înscriși. Mai exact, au fost înregistrați 34.832 de elevi.
Afișarea primelor rezultate va fi anonimă, potrivit prevederilor specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor- GDPR), și va avea loc pe data de 31 august, până în ora 12:00.
„Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), va avea loc în data de 31 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format clasic/letric, cât și electronic.
În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (interval 1 – 2 septembrie), vor fi comunicate în data de 3 septembrie.”, spune Ministerul Educației.
Rezultate Bacalaureat 2022. Când se pot depune contestațiile
Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 – 18.00, atât în format clasic/letric, cât şi electronic. Candidaţii vor completa inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei este finală şi poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi comunicate în data de 3 septembrie. Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală ce trebuie obţinută pentru a încheia examenul cu succes este cel puţin 6 (şase).
Noua variantă a examenului de Bacalaureat impune șase probe
Pentru cei care nu au aflat încă, s-a decis ca începând din anul 2027, viitorii studenți să susțină un alt fel de examen care să le testeze competențele. Bacalaureatul ar putea fi mult mai accesibil pentru elevi, ceea ce ar putea reprezenta un real avantaj.
„Noua înfățișare a examenului de bacalaureat creează premisele pentru învățarea superficială și uniformizare în jos, un bacalaureat cu de toate care are potențialul de a bagateliza ideea de specializare în învățământul liceal”, a declarat Antonia Pup, coordonatoare advocacy la Societatea Academică din România.
Una dintre probe va analiza competențele elevilor dobândite la materii precum Limba și Literatura Română, Matematică, Științe, Istoria și Geografia României și Științe Politice. Două dintre cele șase probe vor testa competențele lingvistice pentru două limbi de circulație internațională (până acum era testată o singură limbă, la alegere).
Cea de-a patra probă va evalua competențele digitale, ca și până cum.
Minoritățile vor avea parte și de o probă scrisă în care se vor testa cunoștințele dobândite la limba și literatura română. Cea de-a șasea probă va fi una facultativă și se va diferenția în funcție de profilul pe care l-a urmat fiecare elev (real sau uman).